Sudije pozivaju poslanike: Promenite Ustav

Izvor: Mondo, 16.Mar.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije pozivaju poslanike: Promenite Ustav

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Narodnu skupštinu da bez odlaganja razmotri predlog za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji joj je Vlada dostavila još krajem novembra prošle godine.

Foto: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

U saopštenju UST navodi se da je uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa primarni interes društva u celini i nužni uslov za dalje napredovanje na putu evrointegracije naše zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Ovo strukovno udruženje podseća da je javna rasprava o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa bila duga i sadržajna, da su u njoj učestvovale najvažnije strukovne organizacije, kao i da je rezultirala verzijom amandmana koja je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

"Popravka za Poglavlje 23 gora od postojećeg"

Ova verziju Nacrta amandamana nije negativno kritikovana od strane relevantnih evropskih i međunarodnih organizacija koje su pomno pratile raspravu, napominje UST.

Zbog toga smatra da narodni poslanici moraju da budu odgovorni prema građanima, prepoznaju značaj izmene Ustava u ovoj oblasti i time omoguće dalju realizaciju pregovaračkog poglavlja 23, napredak na putu evroitegracija i modernizaciju pravosuđa, a sve u interesu građana.

REVIZIJA: Pravimo realniji plan za poglavlja o pravdi

Vlada Srbije u novembru prošle godine podnela je predlog skupštini za izmenu Ustava, a prethodno je Ministarstvo pravde u saradnji sa strukovnom i nevladinim organizacija pripremilo Narct amandmana.

Na skupštini Srbije poslanici bi trebalo da se izjasne da li prihvataju predlog Vlade, nakon čega bi Odbor za pravosuđe zakazati niz javnih rasprava i javnih slušanja tim povodom.

Ukoliko predlog za izmenu Ustava bude usvojen u skupštini, uslediće referendum.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Udruženje sudija i tužilaca pozvalo Skupštinu da razmotri predlog izmene Ustava

Izvor: Blic, 16.Mar.2019

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Narodnu skupštinu da bez odlaganja razmotri predlog za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji joj je vlada dostavila krajem novembra prošle godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.