Izvor: B92, 04.Maj.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije krive za blage kazne

Beograd -- V.d. predsednika Vrhovnog suda Nata Mesarović kaže da zakon često nije problem kada je reč o visini kazni, već sudsko odmeravanje kazne u pojedinim slučajevima.

Ona za "Blic" navodi da reforme pravosuđa treba da omoguće veću efikasnost sudstva i da očekuje da će do kraja godine u Vrhovnom sudu biti donesena pravosnažna presuda za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"U Vrhovnom sudu su i predmeti po žalbama za zločin na Ibarskoj magistrali i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv zemunskog klana. Predsednik suda se ne meša u donošenje odluka, ali je dužan da obezbedi uslove za završavanje postupaka na vreme”, kaže Mesarovićeva.

"Očekujem da do kraja godine budu donete odluke u tim predmetima, za koje je javnost posebno zainteresovana. Po funkciji, predsednik Vrhovnog suda predsedava i sednicama Visokog saveta sudstva i tu će biti mnogo posla. Pokušavam da dam jednak značaj i jednom i drugom poslu, ali reforma pravosuđa zbog funkcionisanja pravnog sistema države ima veliki značaj i zahteva posebnu pažnju”, rekla je ona.

Na pitanje kako promeniti činjenicu da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo nekoliko presuda protiv Srbije zbog dugotrajnih sudskih postupaka, Mesarevićeva podseća da i druge države imaju sličan problem.

"Doneto je više presuda i protiv drugih evropskih država, na primer protiv Italije, tako da se i zemlje sa dugom tradicijom nalaze pred Sudom u Strazburu. Što se naše zemlje tiče, važno je promeniti procesne zakone, strogo odrediti pravila ponašanja stranaka i učesnika u postupku i obezbediti njihovu primenu. Tek tada se može očekivati da postupci ne traju dugo”, kaže Mesarovićeva.

"Postupke najčešće odugovlače česti zahtevi za izuzeće sudija, neodazivanje stranaka na pozive i nedolazak advokata, predlaganje novih dokaza u žalbenom postupku... Kada se obezbedi uredna dostava poziva, predvide sankcije za neodazivanje pozivu, obavežu stranke da na vreme obaveštavaju sud o promeni adrese i promeni branioca, moći će da se vodi brz i efikasan postupak”, rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.