Sudija: Nedopustivo komentarisanje

Izvor: B92, 21.Nov.2013, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija: Nedopustivo komentarisanje

Beograd -- Predsednik Apelacionog suda Duško Milenković ocenio kao nedopustivo komentarisanje medija presude "Gnjilanskoj grupi" OVK i načina glasanja članova veća.

Prema njegovim rečima, presuda nije poznata javnosti i postupak je još u fazi većanja i glasanja i zaštićen je tajnošću.

"Vođenje takozvanih 'paralelnih sudskih postupaka' kroz medije nije samo opasno zbog stvaranja pogrešne predstave u javnosti o samom toku postupka već predstavlja i napad na jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od osnovnih stubova svake države - pravosuđe, i stvara osećaj nesigurnosti i bespomoćnosti svakog građanina koji je upoznat sa porukom koja se kroz takav tekst šalje", naveo je sudija Milenković.

On je rekao da se ne meša u pravo novinara da se, nakon okončanja postupka i donošenja pravosnažne presude, upozna sa presudom i upozna javnost o detaljima rada Apelacionog suda i ostalih sudova u Srbiji.

"U veri da mediji i sudstvo imaju isti cilj - pravilno informisanje javnosti o svim postupcima za koje postoji interes da javnost bude upoznata apelujem da se, bez zvanične potvrde iz suda, u javnost ne plasiraju informacije o tome kakva je po 'nezvaničnim izvorima' odluka u odredjenom predmetu doneta", naveo je Milenković.

On je dodao da plasiranje informacija o tome kako su pojedine sudije glasale predstavlja nagađanje jer sud glasa u zasedanju zatvorenom za javnost.

Apelacioni sud oslobodio je 14. novembra trojicu pripadnika "Gnjilanske grupe" bivše OVK, koji su prvobitno bili osuđeni za ratne zločine. Portparolka tog suda Mirjana Piljić izjavila je da se odluka odnosi na Agušija Nemišija, Satona Hajdarija i Sameta Hajdarija.

Prema njenim rečima, ostali pripadnici "Gnjilanske grupe" nisu ni bili u pritvoru u vreme donošenja odluke.

Pripadnici "Gnjilanske grupe" OVK prvobitno su u Beogradu bili osuđeni na ukupno 116 godina zatvora.

Grupa od 11 ljudi je osuđena zbog toga što je od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučila najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 čoveka su protivpravno lišena slobode, mučena, a zatim puštena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.