Sudanska vojska UGUŠILA pobunu bivših bezbednjaka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudanska vojska UGUŠILA pobunu bivših bezbednjaka!

Sudanska vojska okončala je oružanu pobunu bivših bezbednosnih agenata i povratila kontrolu nad sedište obaveštajne službe u Kartumu.

Otpušteni pripadnici Nacionalne obaveštajne i bezbednosne službe (NIS S) bliski predsedniku Omaru al-Baširu koji je svrgnut u aprilu, prethodno su pucali iz zgrade protestujući nezadovoljni otpremninama.

Prema rečima očevidaca, građana i vojnih izvora, razmena vatre između vojske i bivših agenata trajala je satima. Pobunjenici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su se predali posle pegovora.

Ovo je dosad najveći sukob između pripadnika stare garde i pristalica nove administracije, do kojeg dolazi usred reorganizacije bezbednosnog aparata Sudana tokom tranzicionog perioda.

Osim toga, bivši pripadnici bezbednosne službe takođe nezadovoljni otpremninama pucali su na dva mala naftna polja u Darfuru, rekao je izvor iz sudanske vlade za Rojters.

General Mohamed Hamdan Dagalo, komandant Snaga za brzu podršku, najmoćnije paravojne grupacije u Sudanu koja podržava novu vladu, rekao je da incident ne smatra pokušajem puča, ali da takve akcije neće biti tolerisane.

- Nećemo prihvatiti puč, nećemo prihvatiti nelegalnu promenu. Jedina promena može da dođe od sudanskog naroda - rekao je Dagalo pre nego što su njegove trupe pomogle u gušenju pobune.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudanska vojska okončala pobunu bivših bezbednosnih agenata

Izvor: Blic, 15.Jan.2020

Sudanska vojska okončala je oružanu pobunu bivših bezbednosnih agenata i povratila kontrolu nad sedište obaveštajne službe u Kartumu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.