Sudan: Za otcepljenje 99 odsto glasova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudan: Za otcepljenje 99 odsto glasova

DŽUBA -

Više od 99 odsto učesnika referenduma glasalo je za otcepljenje juga Sudana od severnog dela zemlje, saopštila je danas referendumska komisija.

Sedmodnevni referendum je održan ovog meseca, uz ocene da je sproveden bez incidenata i uz poštovanje međunarodnih standarda, što je i bio uslov po mirovnom sporazumu iz 2005. godine, kojim je okončan dve decenije dug rat između severa i juga zemlje, čiji je rezultat bila smrt dva miliona ljudi.

Šef komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za južni deo Čen Rik Madut je izjavio da je odziv biračkog tela na referendumu na jugu Sudana bio 99 odsto, javlja AP.

Samo oko 16.000 učesnika referenduma se opredelilo za ostanak u istoj zemlji sa severom Sudana, dok je 3,7 miliona glasalo za secesiju, rekao je Madut.

Na severu Sudana se 58 odsto glasača opredelilo za otcepljenje, uz odziv od oko 60 odsto, izjavio je šef referendumske komisije Muhamed Ibrahim Kalil.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.