Sud danas razmatra moguće izručenje Asanža Americi

Izvor: Beta, 02.Maj.2019, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud danas razmatra moguće izručenje Asanža Americi

Sud u Londonu danas će odlučivati o zahtevu SAD za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, gde ga terete za odavanje državne tajne.Asanž treba putem video linka iz zatvora da da iskaz sudu u Londonu.On je juče osudjen na zatvorsku kaznu od 50 nedelja zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine čime je prekršio odredbe puštanja na uslovnu slobodu. Umesto odazivanja na poziv 47-godišnji Asanž u junu 2012. zatražio je azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio tražen zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu.Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu jer je bio "očajnik" koji se plašio izručenja SAD-u.Asanž je uhapšen prošlog meseca kada mu je Ekvador ukinuo politički azil.Njegovi advokati kažu da će se boriti protiv izručenja SAD-u gde su ga vlasti optužile da je pokušao da upadne u kompjuterski sistem Pentagona.Američko pravosudje Asanža tereti da je skovao zaveru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno "skinuli" četiri poverljive baze podataka.Glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson rekla je juče da je borba oko izručenje pitanje "života ili smrti" za Asanža.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Assange: Ne žilim da me se izruči SAD-u

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2019

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kazao je u četvrtak na sudu u Londonu da ne želi da ga se izruči Sjedinjenim Državama gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu, jednog od najvećih takvih slučajeva u povijesti. Novo saslušanje je zakatano za kraj maja. SAD...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.