Stvoren prvi veštački embrion miša iz matičnih ćelija

Izvor: N1 televizija, 03.Mar.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvoren prvi veštački embrion miša iz matičnih ćelija

Naučnici u Velikoj Britaniji uspeli su da stvore strukturu nalik embrionu miša koristeći 3D model i dva tipa matičnih ćelija, a njihovo otkriće trebalo bi da pomogne u razumevanju najranijih stadijima u razvoju sisavaca.

U radu objavljenom u četvrtak u naučnom časopisu Science, naučnici sa Univerziteta u Kembridžu objasnili su da je uveštački embrion veoma nalik stvarnom, ali da nije izgledno da bi mogao da se razvije u zdrav fetus miša.

Međutim, na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << otkriću su pokazali da veštački embrion prati model razvoja kao i normalni embrion jer se na isti način organizuju matične ćelije.

Rukovodilac projekta Magdalena Zernika Gec, profesorka na Odeljenju za fiziologiju, razvoj i neuronauku na Kembridžu, rekla je da bi uspeh sa ćelijama miša trebalo da utre put za sličan rad s ljudskim matičnim ćelijama.

To bi naučnicima pomoglo da premoste nedostatak ljudskih embriona, a upravo je to glavna prepreka u istraživanju ljudskog embriona. Za sada se ljudski embrioni za istraživanja razvijaju iz viška doniranih jajašaca s klinika za plodnost.

Moguće korišćenje matičnih ćelija za izradu veštačkih humanih embriona u naučne svrhe "omogućilo bi nam proučavanje važnih događaja u kritičnoj fazi ljudskog razvoj, a da pritom ne bismo morali da radimo na embrionima", kaže Zernika Gec.

"Spoznaja o tome kako se normalno razvija embrion omogućila bi nam da razumemo zašto tako često stvari krenu po zlu", objašnjava.

Prethodni pokušaji razvoja struktura nalik embrionu nisu bili uspešni. Ekipa s Kembridža drži da je razlog tome što su se pri dosadašnjim eksperimentima stručnjaci koristili jednim tipom matičnih ćelija, embrionalim matičnim ćelijama, umesto kombinacijom, a pri ovom projektu su upotrebljene ćelije ESC i ekstraembrionalne trofoblastične matične ćelije.

"I jedne i druge počinju da razgovaraju i organizuju se u strukturu koja izgleda i ponaša se kao embrion", kaže Zernika Gec.

Rad kolega s Kembridža pozdravili su i stručnjaci koji ne učestvuju u projektu. Dr. Duško Ilić s Kings koledža u Londonu nazvao je otkriće "remekdelom" i "prekrasno koncipiranom i izvedenom studijom koja pokazuje međuigru različitih ćelija u različitim ćelijskim odeljenjima u prvim danima razvoja miša".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Korak bliže životu iz laboratorije: Stvoren prvi veštački embrion

Izvor: Večernje novosti, 03.Mar.2017

Očekuje se da otkriće pomogne u otkrivanju uzroka spontanih pobačaja NAUČNICI sa univerziteta u Kembridžu napravili su prvi „veštački“ embrion od matičnih ćelija.Ovaj poduhvat rezultirao je embrionom miša koji je „anatomski ispravan“, ali još uvek nije ni blizu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.