Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjak za humanitarno pravo novi "prijatelj suda"

Hag -- Odlukom Sudskog veća, koja je objavljena u ponedeljak, na mesto trećeg "prijatelja suda" imenovan je Australijanac Timoti MekKormak. Kako javlja specijalni izveštač B92 Ljubica Gojgić, on će u sudnici zameniti holandskog adovkata Mihaila Vladimirova koji je razrešen dužnosti u oktobru, posle izjava da već ima dovoljno dokaza da Milošević bude osuđen. U biografiji Timotija MekKormaka ne navodi se da taj profesor sa Univerziteta u Melburnu ima bogato iskustvo u radu u sudnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za razliku od druga dva "prijatelja suda", Britanca Stivena Keja i beogradskog advokata Branislava Tapuškovića. Biografski podaci sugerišu bogatu akademsku karijeru novog "prijatelja suda", naročito u oblasti humanitarnog prava. MekKormak je trenutno profesor na Školi za humanitarno pravo, Univerziteta u Melburnu, a takođe i direktor studija na školi za Vojno pravo. MekKormak je bio član delegacija australijske vlade koje su učestvovale u pregovorima oko osnivanja Međunarodnog krivičnog suda. Trenutno je član stručnog tima Ministarstva spoljnih poslova Australije za verifikovanje Protokola o biološkom oružju, a nalazi se i u Komitetu istog ministarstva za pitanja mira i razoružanja. Na poziv odeljenja za imigraciju, administracije u Kamberi, MekKormak je 1999. napisao studiju "Ratni zločini s posebnim osvrtom na zločine protiv čovečnosti". U svojoj doktorskoj tezi MekKormak se bavio pitanjem "samoodbrane u međunarodnom pravu", i to na primeru izraelskog napada na irački nuklearni reaktor nedaleko od Bagdada 1981. Izrael je tada tvrdio da je napad izveden kako bi bilo sprečeno da Irak razvije oružje kojim bi kasnije napao Izrael. MekKormak se, kako su tumačili neki recenzenti njegove knjige, složio sa uverenjem izraelskih vlasti da ta akcija može biti smatrana opravdanom sa stanovišta međunarodnog prava. Pre 3 godine MekKormak je objavio knjigu "Promenjeno lice konflikta i efikasnost međunarodnog humanitarnog prava", a autor je studije "Zakon o ratnim zločima, Nacionalna i međunarodna tumačenja", objavljene 1997. MekKormak je potpredsednik australijskog Crvenog krsta i predsedavajuć Komiteta za međunarodno humanitarno pravo te organizacije.

Odlukom Sudskog veća MekKormak je imenovan za "prijatelja suda" sa zadatkom da Veću pomogne u vezi s pitanjima iz oblasti međunarodnog prava koja budu pokrenuta tokom suđenja Miloševiću. Zanimljivost tog imenovanja je što se događa u vreme kada se očekuje odluka sudija o tome kako nastaviti proces s obzirom na česte prekide zbog lošeg zdravlja optuženog. Tužilaštvo je zatražilo da Miloševiću budu nametnuti branioci po službenoj dužnosti. Imenovanje trećeg "prijatelja suda", uprkos povremenim napomenama iz vrha Tribunala da je finansiranje rada 3 "amicija" opterećenje za budžet UN, u Hagu se tumači kao naznaka da su sudije, možda, ipak bliže ideji da pomoć u naporima da suđenje bude efikasno i fer nastave da pružaju "prijatelji suda", a ne nametnuti branioci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.