Stručnjak za bezbednost: Dodik nije bezbedan

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjak za bezbednost: Dodik nije bezbedan

Banjaluka -- Milorad Dodik ulaskom u zgradu Predsedništva u Sarajevu rizikuje bezbednost, upozorio stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

On smatra da Dodik, koji je predsedavajući Predsedništva BiH, ne treba da ide u zgradu Predsedništva u Sarajevu sve dok Direkcija za koordinaciju policijskih tela, Obaveštajno-bezbednosna agencija i Agencija za istrage i zaštitu BiH "ne budu vraćene u zakonske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okvire i prestanu biti organizatori specijalnih operacija uperenih protiv legitimnih funkcionera iz RS".

On je naglasio da u prilog ovoj njegovoj tvrdnji ide i činjenica da direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić nastoji po svaku cinu da srpskog člana Predsedništva BiH ostavi nezaštićenog, što pokazuje i akt kojim obaveštava Dodika da nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika Direkcije, u zgradu Predsedništva BiH ne može da unosi oružje.

Galijašević je u izjavi za Srnu naglasio da "uklanjanje zastave Republike Srpske u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu u kasnim večernjim časovima i postrojavanje počasne garde Oružanih snaga BiH, uprkos jasnim stavovima predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, nije samo rezultat fleksibilnog tumačenja navodno utvrđenih procedura, nego izraz tvrdokorne političke prakse koja ruši temelje i suštinu, u dejtonskom Ustavu, utvrđene ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta".

"I mnogo više i ozbiljnije od toga. Jer kada odluku predsedavajućeg Predsedništva može poništiti 'domicilni' bošnjački član Predsedništva, onda je to i stalno prisutni državni udar i ozbiljno upozorenje Miloradu Dodiku.

"Nasleđe Alije Izetbegovića u toj zgradi je važnije i jače od dejtonskog ustava BiH", istakao je Galijašević. "Ko čini protokol, a ko unutrašnje obezbeđenje u toj zgradi? Ko ulazi sa propusnicom i obavlja 'određene' aktivnosti u njoj. Ko tu šta radi i po čijem nalogu? To niko od nas ne zna, osim onih koji su odani Bakiru Izetbegoviću i Draganu Mektiću. Svi ljudi Bakira Izetbegovića, Dragana Mektića, Mladena Ivanića koji još rade u toj zgradi predstavljaju aktivnu pretnja Dodiku", tvrdi Galijašević.

On smatra da nema "čišćenja" obaveštajnog i bezbednosnog sektora u BiH od otudjenih segmenata "Ševa" i AID-a sve dok SDA ostaje u vlasti."SDA je zloćudni tumor na tkivu BiH. To je stranka opasnih namera i uz podršku svojih mentora iz pojedinih ambasada u Sarajevu, biće spremna zaigrati na najopasniju kartu otvorenog sukoba sa Republikom Srpskom", kaže Galiješević.

On je naglasio da je s toga od strateškog značaja odluka vlasti Srpske o izgradnji sedišta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i kabineta srpskog člana Predsedništva BiH i to je mesto odakle treba voditi aktivnosti Predsedništva, bar dok je na njegovom čelu Milorad Dodik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Dodik nije bezbedan u zgradi Predsedništva u Sarajevu!

Izvor: Kurir, 27.Nov.2018

"Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik svakim ulaskom u zgradu Predsedništva u Sarajevu, u postojećoj bezbednosnoj konstelaciji i političkoj infrastrukturi, rizikuje ličnu bezbednost", upozorio je stručnjak Dževad Galijašević.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.