Stručnjaci smatraju da Pablo Neruda nije umro od raka

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci smatraju da Pablo Neruda nije umro od raka

Tim međunarodnih naučnika odbacio je zvanični uzrok smrti čileanskog književnika i nobelovca Pabla Nerude, navodeći da on nije umro od raka ili neuhranjenosti.

Mada su naveli zbog čega nije, oni ipak nisu okončali misteriju i naveli od čega jeste umro pesnik i levičarski političar.

Vlada Čilea potvrdila je ranije da postoji mogućnost da je Pablo Neruda ubijen posle vojnog puča 1973. godine, kojim je doveden na vlast general Augusto Pinoče.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su naveli da će nastaviti sa proučavanjem patogene bakterije koja je možda uzrokovala Nerudinu smrt i utvrditi da li je umešana treća strana.

Neruda, koji je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, najpoznatiji je po svojoj ljubavnoj poeziji.

On je, takođe, bio i levičarski političar i diplomata, i blizak prijatelj socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji se ubio da ne bi pao u ruke onima koji su izveli vojni udar 11. septembra 1973, predvođeni generalom Pinočeom.

Neruda, koji je u to vreme imao 69 godina i bolovao od raka prostate, planirao je da ode u izgnanstvo, ali dan pre planiranog odlaska prevezen je kolima hitne pomoći u kliniku Santa Marija gde je lečen od raka.

Prema zvaničnoj verziji, Neruda je umro u bolnici 23. septembra, prirodnom smrću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stručnjaci smatraju da Pablo Neruda nije umro od raka

Izvor: Beta, 21.Okt.2017

Tim medjunarodnih naučnika odbacio je zvanični uzrok smrti čileanskog književnika i nobelovca Pabla Nerude, navodeći da on nije umro od raka ili neuhranjenosti.Mada su naveli zbog čega nije, oni ipak nisu okončali misteriju i naveli od čega jeste umro pesnik i levičarski političar.Vlada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.