Stručnjaci: Nategnuta, ali brutalna odluka Suda pravde

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Nategnuta, ali brutalna odluka Suda pravde

Direktor Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je da je formulacija pitanja omogućila MSP-u da izbegne bilo kakvo izjašnjavanje o pravu Albanaca na secesiju
- MSP je Skupštinu Kosova, koja je donela deklaraciju, proglasio skupom predstavnika naroda Kosova koji želi nezavisnost. Sud Deklaraciju o nezavisnosti nije pripisao skupštini, jer bi to bilo protivno Rezoluciji 1244 SB UN. Tu je Sud dosta nategnuto doneo odluku - smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Dimitrijević.
Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da će mišljenje MSP-a povećati nervozu na srpskoj političkoj sceni i učiniti da Kosovo bude zastupljenija tema nego u prethodne dve godine.
- Opozicija će tražiti odgovornost i ostavke, a vlast će pokušavati da amortizuje odluku Suda i predstavi je beznačajnijom nego što jeste. Odluka MSP-a je neočekivana, nepravedna i brutalna. Sud pravde je pogoršao situaciju na Kosovu, ali i u Srbiji - naveo je Vukadinović.
Analitičar Instituta za međunarodnu politiku u Berlinu Dušan Reljić ocenio je da su kosovski Albanci u velikoj prednosti nakon objavljivanja mišljenja Suda.
- Vlasti u Srbiji sada treba da pronađu način da zemlja napreduje i modernizuje se i spreče da unutrašnja i spoljna politika ostanu isključivo u znaku nerešenog kosovskog pitanja - rekao je Dušan Reljić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.