Stručna rasprava o Zakonu o nadležnostima Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručna rasprava o Zakonu o nadležnostima Vojvodine

BEOGRAD -

U Ustavnom sudu Srbije (USS) trebalo bi, verovatno krajem septembra, da bude održana javna rasprava o spornim pitanjima ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine.

Ocena ustavnosti tog zakona je u planu rada Ustavnog suda za period septembar - decembar 2011., potvrđeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Očekuje se, međutim, kako je rečeno, da će u toku postupka, a pre odlučivanja u ovom predmetu, biti održana javna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rasprava.

Raspravu o spornim ustavno-pravnim pitanjima u nekom predmetu inicira sudija izvestilac, a učestvuju predstavnici stručne javnosti.

Postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta Vojvodine je u toku, a, kako je objašnjeno, "odluka u ovom predmetu uslovljena je prethodnom odlukom Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine."

Zakon o utvrđivanju nadležnosti i Statut Vojvodine usvojeni su u Skupštini Srbije 30. novembra 2009.

Zakon je proglašen važećim ukazom predsednika države Borisa Tadića i primenjuje se od 1. januara 2010. godine, dok je Skupština Vojvodine Statut proglasila 14. decembra 2009.

Predlog kojima se osporava ustavnost 26 odredbi zakona, kao i ustavnost i zakonitost 48, odnosno većine odredbi Statuta, podnelo je 25 poslanika koalicije DSS-NS 24. decembra 2009. godine, dok su inicijative podneli udruženja građana i pojedinci.

Šef poslaničke grupe narodnjaka Miloš Aligrudić izjavio je tada novinarima da su osporavani akti "neustavni i nezakoniti, jer doprinose neravnopravnosti građana Srbije i otvaraju mogućnost seperatizma".

"Prema tim aktima, Srbi nisu konstitutivni narod na delu teritorije države, a deo države može da stupa u međunarodne odnose", rekao je Aligrudić i objasnio da zato "ne mogu da opstanu u pravnom poretku".

Odredbama Statuta predviđeno je, između ostalog, da AP Vojvodina ima svoj glavni grad i akademiju nauka i umetnosti, a može i da otvori svoju kancelariju u Briselu.

Prema odredbama osporavanog zakona, Vojvodina bi trebalo da do kraja godine preuzme 153 nadležnosti, ali je zbog ekonomske krize ovaj proces usporen, pa je pokrajina dosad osnovala Razvojnu banku, preuzela gazdovanje Nacionalnim parkom "Fruška Gora", kao i nadležnosti u oblasti životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.