Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stroge dijete opasne po organizam

Posle smrti manekenke Pičiz Geldof, koja se hranila ceđenim voćem i povrćem, nutricionisti ukazuju da pravilna ishrana podrazumeva sve nutrijente a ne samo određenu grupu namirnica

Policija Kenta saopštila je juče da posle obavljene obdukcije nije utvrđen uzrok smrti manekenke Pičiz Geldof (25) i da će se na toksikološki izveštaj čekati narednih nekoliko nedelja. U zavisnosti od tih rezultata biće odlučeno da li će se započeti istraga o smrti kćerke Boba Geldofa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Telo kćerke poznatog muzičara pronađeno je u ponedeljak u kući u kojoj je živela sa suprugom i dvoje dece, a njena smrt podstakla je brojne spekulacije. Instruira se da je manekena Geldof bila anoreksična i da je poslednjih godina držala dijete. Britanski mediji pišu da je došlo do zastoja rada srca zbog iznurivanja organizma rigoroznim dijetama baziranim na ceđenim sokovima od voća i povrća.

Nutricionisti u Srbiji ne žele da komentarišu ovaj konkretni slučaj i spekulacije britanskih medija o smrti Pičiz Geldof, ali upozoravaju da je svako ekstremno ponašanje, pa i ono u ishrani opasno.

Kako kaže nutricionista Ljubiša Knežević, svaka stroga dijeta je opasna po organizam. Nijedan način ishrane koji iziskuje poseban režim ne sme da se sprovodi na sopstvenu ruku, bez nadzora lekara i nutricioniste.

– Svedoci smo bombardovanja brojnim prilozima u medijima o ovakvoj ili onakvoj strogoj dijeti. Osobe sumnjivog kredibiliteta preporučuju dijete bazirane samo, na primer, na konzumiranju mesa, voću ili povrću – upozorava Knežević i dodaje da danas svako govori o ishrani, a najmanje oni koji su kompetentni.

Dijete se razmenjuju sa prijateljicama ili se preuzimaju iz novina i sa interneta, što je pogrešno.

– Ne sme se zaboraviti da čarobni štapić ne postoji. Pravilna ishrana, pa i način restriktivne jeste ona koja podrazumeva sve nutrijente a ne samo određenu grupu namirnica – izričit je naš sagovornik.

Organizmu su potrebni svi hranljivi sastojci kako bi se ćelije ravnomerno hranile, čuvao ili jačao imunitet, obezbedio pravilan rad hormona, ističe većina nutricionista. Specijalisti za ishranu, koje smo juče kontaktirali, ponovili su da nisu dobre dijete samo na ceđenom voću i povrću, ukoliko se primenjuju duži period. Organizmu su potrebne i masti i belančevina, ugljeni hidrati. Iz voća i povrća se dobijaju minerali koji podstiču apsorpciju vitamina, ali isto tako su organizmu potrebne i druge hranljive materije kako organske tako i neorganske. Uzimanjem isključivo sokova stvara se privid sitosti, ali je u stvari organizam gladan. I, postepeno se gube materije koje su mu neophodne za pravilan rad organa prilikom svakodnevnih napora, upozoravaju nutricionisti.

----------------------------------------------

Manekenke ne smeju da se izgladnjuju

Svetskim manekenka često se spočitava da pred revije popularnih brendova, poput onih kada nose donji veš „Viktorija sikret”, upražnjavaju poseban režim ishrane. Prošle godine internet je bio preplavljen receptima za proteinske šejkove koje navodno konzumira Adrijana Lima. Prenosila se navodna njena izjava da deset dana pred šou uzima samo šejk i vodu. Dvanaest sati pre izlaska na pistu prestaje i da pije vodu.

Bivši model Katarina Lazarević, danas modni agent i koreograf, smatra da nijedno telo ne može da se dovede u red za kratko vreme:  

– To je nemoguće. Nemoguće je da se ne uzima voda. Tela vrhunskih modela su sa tonusom mišića koji ukazuje da vežbaju tokom cele godine, vode računa o hrani svakodnevno. Oko njih su timovi trenera i nutricionista – ukazuje naša sagovornica..

Lazarević, koja je u modelingu od 14. godine, dodaje da dijetu nikada nije držala:

– Kada na kursevima devojke smatraju da imaju veći obim, na primer na bokovima, savetujem da vežbaju i nikako ne prestanu sa pravilnom ishranom koja podrazumeva sve namirnice. Izgladnjivanjem i uzdržavanjem od hrane samo postaju iscrpljene i iznurene. Na duže staze mogu da ostanu bez menstrualnog ciklusa, kasnije ne mogu da ostanu u drugom stanju, obole od anoreksije – ukazuje Katarina Lazarević.

A. C.

objavljeno: 10.04.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

I dalje misterija: Policija još utvrđuje uzrok smrti Pičiz Geldof!

Izvor: Svet, 10.Apr.2014, 11:31

Kako je saopštila policija, istraga smrti Pičiz Geldof još uvek je na početku pa se sad čekaju toksikološki nalazi koji bi mogli pokazati šta se desilo nesrećnoj devojci. Toksikološki nalaz trebalo bi da pokaže šta se nalazilo u sistemu zvezde pre njene smrti a čitav proces mogao bi trajati...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.