Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres se može smanjiti dubokim disanjem

Nemački psihijatri tvrde da određene tehnike disanja mogu pomoći u smanjivanju stresa dugoročno i kratkoročno, prenosi Dojče vele.



"Disanje je podložno stresnim situacijama", kaže psihijatar Krista Rot Sakenhajm i dodaje da sistem disanja reaguje na psihološke ili fizičke promene.

Disanje je takođe jedina telesna funkcija koja može svesno da se kontroliše iako se normalno ono nastavlja bez prekidanja.

Sakenhajmova tvrdi da svesno duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << disanje širenjem abdomena, na primer, može da uspori puls, pri čemu telo dobija više kiseonika što ga dovodi u bolje stanje za razmišljanje.

Njena osnovna preporuka jeste duboko udahnuti nakon neke stresne situacije da bi se do opuštenog stanja došlo sporim i regularnim disanjem.

"Sa svakim udisajem osoba mora osetiti da se stomak kreće i da se opuštaju trbušni mišići", opisala je Sakenhajmova jednostavnu tehniku disanja.

Kontinuiranim disanjem određeni mišići se napinju prilikom udisaja, a opuštaju prilikom izdisaja, pri cemu se stopala, ruke, gornji deo tela, vilica i na kraju stomak grče kod svakog udisaja.

Radi uspešnije dugoročne borbe sa stresom, stručnjaci preporučuju metode opuštanja u kombinaciji sa tehnikama disanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.