Štrbac: Pravosuđe ne sme protiv Šeksa

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac: Pravosuđe ne sme protiv Šeksa

Hrvatski pravosudni organi ne smeju da gone potpredsednika HDZ-a i hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, iako je on nesumnjivo odgovoran za ratne zločine, zato što je Šeks bio i ostao ključni čovek u vlasti pod čijim je potpunim uticajem premijerka Jadranka Kosor, izjavio je Srni šef Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Iako je Šeks, kao šef Kriznog štaba za istočnu Slavoniju, bio neposredni šef Tomislavu Merčepu, hapsili su samo Merčepa, zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što je već dugo politički penzioner, a sada udaraju na (admirala Davora Domazeta) Loša, ali ne i na Šeksa, nego ga i brane - udaraju samo gde je najmekše", rekao je Štrbac.

Štrbac je istakao da u prilog tvrdnjama o Šeksovom uticaju govori i samo ponašanje Šeksa nakon izveštaja ''Amnesti internešnela'' koji ga je označio kao odgovornog za zločine nad Srbima.

"Šeks je krajem prošle nedelje otišao u tužilaštvo i čak na televiziji najavio da će se hrvatsko tužilaštvo oglasiti kako je on potpuno nevin i da nije bio u vojnom lancu komandovanja, a ranije je priznao da je bio neposredni šef Merčepu", rekao je Štrbac.

Međutim, kako je primetio Štrbac, ni hrvatsko Ministarstvo pravosuđa niti tužilac Mladen Bajić još se nisu oglasili u njegovu korist i, umesto toga, u Ministarstvu pravosuđa polemišu sa izveštajima ''Amnesti internešnela'' i navode šta su do sada uradili na procesuiranju zločina, stvarajući nepostojeću idealnu sliku.

Merčep je uhapšen zbog sumnje da je od oktobra do sredine decembra 1991. godine, kao savetnik u hrvatskom MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji i delom u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, naređivao hapšenja, mučenja i ubistva srpskih civila.

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se protiv Domazeta sprovodi istraga zbog zločina nad Srbima, Štrbac je podsetio da je upravo sud u Zagrebu na suđenju generalu Rahimu Ademiju za zločine u Medačkom džepu iz 1993. godine utvrdio da je za zločine odgovoran Domazet.

Uprkos tome, prema Štrpčevim rečima, Zagreb nije gonio Domazeta dok nije reagovao ''Amnesti internešnel''.

Štrbac je naglasio da je ''Amnesti internešnel'' u svom izveštaju samo citirao sudski spis sa suđenja Rahimu Ademiju.

"Amnesti internešnel sada kaže: `Ako je jedan oslobođen, onda šta je sad? Ako nije kriv ovaj, onda je drugi i treba ga procesuirati", istakao je Štrbac.

Protiv hrvatskog admirala Davora Domazeta Loša sprovodi se istraga zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima, potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Hrvatska će suditi Šeksu i Mesiću

Izvor: Danas, 20.Jan.2011

Ne znam jesam li inspirisao Amnesti internešenel da zatraži pokretanje istrage protiv Vladimira Šeksa zbog ratnih zločina. Amnesti internešenel svakako koristi naše podatke koji su relevantni i javno dostupni - izjavio je za Danas Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.