Strazbur: Srbija da Crnom Gruji plati 6.000 evra

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur: Srbija da "Crnom Gruji" plati 6.000 evra

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da isplatiti odštetu od 6.000 evra Nenadu Grujoviću, poznatom kao "Crni Gruja".

Kako navode, Grujović je u pritvoru proveo devet i po godina, a još mu nije pravosnažno okončano suđenje povodom optužbi za ubistvo radnika pošte u martu 2006. godine. Sud u Strazburu je naložio Srbiji da u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude isplati Grujoviću, na ime nematerijalne štete 4.500 evra i još 1.500 evra za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << troškove postupka, rekla je Tanjugu njegova braniteljka Zora Dobričanin Nikodinović.

U svojoj odluci iz jula sud je konstatovao da je u Grujovićevom slučaju povređeno pravo na suđenje u razumnom roku i pravo na slobodu koji su zagarantovani Konvencijom o ljudskim pravima i podsetio da se od domaćih vlasti zahteva da organizuju suđenje efikasno i da obezbede da se sve garancije iz Konvencije u potpunosti poštuju u postupku.

Grujoviću je nakon odluke Evropskog suda, pre dva i po meseca Viši sud ukinuo pritvor i odredio mu kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Međutim, on je zadržan u zatvoru radi izdržavanja stare kazne od pet meseci zatvora za falsifikat. Njegov branilac tvrdi da je takvo postupanje neustavno i da je zbog toga podnela ustavnu žalbu Ustavnom sudu. Grujović je u pritvoru od 2006. godine kada je uhapšen u Austriji po srpskoj poternici, a godinu dana kasnije izručen Srbiji. Prošle godine je nakon osam godina suđenja prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva radnika obezbeđenja pošte Veska Babovića (29), u Ulici Jurija Gagarina u martu 2006. Tu presudu je, međutim, u decembru 2014. godine Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Suđenje Grujoviću pred Višim sudom u Beogradu nastavlja se u ponedeljak. Inače, pored Grujovića, za ubistvo radnika pošte terete se Vladimir Stanić i Vladimir Andrić. Prvo suđenje, koje je okončano, sada već ukinutom presudom, potrajalo je osam godina, zbog čak četiri promene predsednika sudskog veća, izazvanih reformama pravosuđa, pa je suđenje pet puta kretalo ispočetka. Upravo zbog čestih predstavki koje su se pojavljivale pred Evropskim sudom zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, Skupština Srbije je na predlog Vlade 15. maja ove godine usvojila Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Tim Zakonom se u celini uređuje zaštita tog prava i predviđaju delotvorna pravna sredstva koja bi omogućila zaštitu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Zaštita se sastoji od kumulacije dve vrste pravnih sredstava kojima se teži ubrzanju postupka, to su s jedne strane prigovor i žalba, kao i zahtev za pravično zadovoljenje.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.