Stravični gubici; Od decembra do danas 20.000 mrtvih Rusa

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 21:58

Stravični gubici; Od decembra do danas 20.000 mrtvih Rusa

Bela kuća je saopštila da sada procenjuje da je Rusija samo od decembra pretrpela 100.000 žrtava, uključujući 20.000 ubijenih.

Gubici su nastali nakon što je Ukrajina odbila velike napade ruskih snaga na istoku zemlje.

U onom što je postalo žestoki rat do iscrpljenja, najžešće bitke vodile su se u istočnom regionu Donjecka, gde se Rusija bori da opkoli grad Bahmut suočena sa upornom ukrajinskom odbranom.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je procena SAD zasnovana na nedavno deklasifikovanim američkim obaveštajnim podacima.

On nije naveo kako je obaveštajna zajednica došla do tog broja.

Trupe ruske Vagnerove plaćeničke grupe i druge snage bore se sa ukrajinskim snagama od kuće do kuće kako bi pokušale da preuzmu kontrolu nad onim što je postalo poznato kao "put života" – poslednji preostali put ka zapadu koji je još uvek u ukrajinskim rukama, što ga čini kritičnim za zalihe i sveže trupe.

Obe strane tvrde da pobeđuju poslednjih dana.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, šef ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da je Rusija nastavila da ulaže "maksimalne napore" da zauzme grad, ali da to do sada nije uspelo.

"U pojedinim delovima grada naše jedinice su bile u kontraofanzivi i neprijatelj je napustio neke položaje“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bela kuća: Rusija u Ukrajini od decembra imala 20.000 mrtvih

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Maj.2023

Bela kuća je danas iznela nove procene gubitaka Rusije u ukrajinskom ratu, prema kojima je samo od decembra prošle godine imala 100.000 stradalih od čega 20.000 poginulih, dok su Ukrajinci uspeli da osujete opsežan napad ruskih snaga na istoku svoje zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.