Strategije bezbednosti i odbrane u skupštinskoj proceduri

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategije bezbednosti i odbrane u skupštinskoj proceduri

Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije čija su polazišta očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država ušao je u skupštinsku proceduru.
Dokument je objavljen na sajtu parlamenta i u njemu se navodi da je reč o najvišem strateškom dokumentu čijim sprovođenjem se štite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.
Evropske integracije i članstvo u EU jesu nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.
U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.
S druge strane, ističe se da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojno političkim savezima i da u tom smislu Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i prakitčnu saradnju sa NATO.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Najviši strateški dokument ušao u skupštinsku proceduru

Izvor: B92, 22.Avg.2019

Beograd -- Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije ušao je u skupštinsku proceduru...Kako se navodi, polazišta Strategije su očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država...Dokument...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.