Stranke najviše nezadovoljne presudama

Izvor: Večernje novosti, 27.Mar.2017, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke najviše nezadovoljne presudama

Od početka godine osnovnom, višem i apelacionom sudu upućene 44 pritužbe na rad. Svih devet prigovora u Višem sudu odbačeno kao neosnovano NA adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad. Najviše, čak 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud. Građani su najviše nezadovoljni odlukama, već donetim u sudskim postupcima, što, ipak, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << može biti predmet pritužbi, već žalbi. Stranka i drugi učesnici u postupku imaju, pak, pravo da predsedniku suda upute pritužbu na rad suda, kada smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok i ishod. Po rečima Ivane Karapandžić, portparola Višeg suda, stranke su najviše primedaba imale na to kako sudija vodi postupak i na odluke koje donosi u toku postupka, kao i na njegov ishod. - Sve pritužbe podnete u ovoj godini bile su neosnovane, s obzirom na to da predsednik suda nema ovlašćenja da na bilo koji način utiče na sudije, kako će voditi postupak i kojim činjenicama će se rukovoditi - predočava Karapandžićeva. - Po zakonu, sudija nije dužan nikome, pa ni drugim kolegama, niti predsedniku suda da objašnjava sopstvena pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili samo kad to zakon posebno nalaže.LANE UKUPNO 192 OPTUŽBE NEZADOVOLjNE stranke lane su sudovima u Novom Sadu uputile ukupno 192 pritužbe. Apelacioni sud je primio 63, Višem sudu je stiglo 47, a Osnovnom 82 pritužbe. Na sajtovima je građanima dato objašnjenje, koja su ovlašćenja predsednika pomenutih sudova. U pritužbama na rad Apelacionog suda stranke su mahom nezadovoljne odlukom, kojom je postupak okončan, a imali su zamerke i na efikasnost. - U svim pritužbama se postupa u skladu sa zakonom, što znači da kada se pritužba podnese, predsednik suda je dužan da je razmotri, dostavi je na izjašnjenje sudiji na koga se odnosi i da o njenoj osnovanosti i preduzetim merama obavesti onog ko je podneo pritužbu - objašnjava Novica Peković, predsednik Apelacionog suda. Pritužbe se jednako odnose i na rad svih područnih sudova, a određen broj i Apelacionog suda u Novom Sadu. Najveći broj pritužbi na rad Osnovnog suda podnele su stranke nezadovoljne načinom, kako sudija vodi postupak, kao i presudama, kojima je okončano suđenje. - Osporavali su zakonitost i pravilnost sprovedenog dokaznog postupka, ocene izvedenih dokaza i utvrđenog činjeničnog stanja - predočavaju u Osnovnom sudu razloge nezadovoljstva stranaka. - Svoje pritužbe podnose u pismenoj formi, dok je mali broj onih koji insistiraju na razgovoru sa predsednikom suda.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Novosadskim sudovima stigle 44 pritužbe, stranke se žale na rad sudija

Izvor: Radio 021, 27.Mar.2017

Na adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad...Najviše, njih 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud...Građani su najviše nezadovoljni odlukama, već donetim u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.