Stradao je najveći simbol uspravljene i moćne Rusije

Izvor: B92, 26.Dec.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stradao je najveći simbol uspravljene i moćne Rusije"

Pogibija članova ruskog ansambla “Aleksandrov“ je duboko potresla srpske umetnike i predstavnike Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, piše Sputnjik.

Protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, za Sputnjik kaže da je reč o velikoj tragediji tim pre što smo, kako navodi, svi mi Beograđani, Srbi, Rusi i svi ostali, imali priliku da se poslednjih decenija upoznamo sa članovima tog vojnog kolektiva.

“Ansambl ’Aleksandrov‘ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zaista na najlepši umetnički način uvek prenosio tradiciju ruske narodne muzike i umetnosti na ove prostore. Još ne možemo da se osvestimo kada je reč o ovoj vesti koja nas je zadesila jutros kada smo stigli u Hram i pred kraj liturgije, kao što nam naši pravoslavni običaji nalažu, pomolili smo se za pokoj duša svih poginulih prilikom ove poslednje avionske nesreće. Zaista smo ostali nemi na ovaj događaj“, kaže protojerej-stavrofor Tarasjev.

Veliki bol za izgubljenim životima i umetnicima oseća i Ljudmila Gros Popović, redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. “Ovo je veliki gubitak za Rusiju i čitav svet. Da li je moguće, u kratkom vremenskom periodu, opet napraviti ovakav ansambl kakav smo imali? To je bio ansambl koji je mi je svojevremeno kao studentu bio uzor, a bio je i uzor mojim studentima ovde kada smo spremali jedan program posvećen 9. maju. Ovo je ogroman šok, bol i veliki gubitak, kao da se neko svetlo ugasilo“, kaže za Sputnjik Gros Popovićeva.

Kod ovakvih tragedija čovek prosto zanemi, sa tugom kaže Vesna Šouc Tričković, dirigentkinja i profesorka na FMU u Beogradu.

“Izražavam svoje duboko saučešće porodicama poginulih kao i celom ruskom narodu, jer ovo je ogroman gubitak ruskog naroda i ruske kulture. Ansambl ’Aleksandrov‘ je vrhunski, svetski poznat vojni ansambl i negovao je, kao što svi znamo, autentičnu rusku tradicionalnu rodoljubivu i ljubavnu pesmu. Sigurna sam da će ostati nezaboravni njihovi spektakularni koncerti u našem gradu. Slava im“, kaže Šouc Tričkovićeva za Sputnjik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.