Stotine dece odvojeno od roditelja na granici SAD-Meksiko

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine dece odvojeno od roditelja na granici SAD-Meksiko

Vašington -- Više od 900 dece, uključujući bebe, odvojeno je od roditelja na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Godinu dana nakon što je administracija u junu prošle godine saopštila da će okončati politiku razdvajanja porodica koje ilegalno pređu granicu, Unija američkih grđanskih sloboda je zatražila od suda da presudi o tome da li je taktika razdvajanja porodica opravdana.

U saopštenju se ističe da američka administracija razdvaja porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osnovu sumnjivih optužbi i manjih prestupa, uključujući saobraćajne prekršaje. Oko 20 odsto od 911 dece koja su odvojena od porodica su mlađa od pet godina, navodi Unija.

Većina porodica nedeljama nije znala gde im se deca nalaze, a nekima od njih nije ni objašnjeno zašto je došlo do razdvajanja. Oko trećine od ukupnog broja dece odvojene od roditelja smešteno je u Katolički dobrotvorni centar, koji je saopštio da se samo troje dece ponovo sastalo s roditeljima.

Unija američkih građanskih sloboda navodi da je 185 dece pušteno iz državnih prihvatnih centara na brigu sponzorima, dok ih je 33 vraćeno u zemlje iz kojih su došla

Do razdvajanja porodica došlo je tokom nezapamćenog priliva dece iz centralne Amerike, od kojh je većina došla sa porodicama,ali mnogi od njih i bez pratnje. Iz komisije za zaštitu carine i granice su saopštili da je od 1. oktobra na granicu došlo više od 300.000 dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.