Stopića pećina u septembru ostvarila posećenost iz 2019. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 09:12

Stopića pećina u septembru ostvarila posećenost iz 2019. godine

Jedna od turističkih atrakcija Zlatibora, Stopića pećina, već je do septembra ove godine ostvarila prošlogodišnji rezultat u broju poseta.

U turističkoj sezoni pod uticajem epidemije COVID -a Stopića pećinu na severoistočnoj strani Zlatibora, koja je od turističkog centra udaljena 19 kilometara, do sada je posetilo preko 95.000 ljudi.

Najbolji rezultat zabeležen je tokom avgusta kada je bilo dana tokom kojih je kroz pećinu prolazilo i do 1,5 hiljade ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tokom čitave prošle godine u sve popularniju zlatiborsku atrakciju posetilo je između 80.000 i 90.000 turista.

Stopića pećina je rečna i dugačka je 1.691,5 metara a kroz nju protiče Trnavski potok.

Pećinu čini pet celina, Tamna i Svetla dvorana, Velika sala sa kadama i kanal sa kada i rečni kanal, a krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Stopića pećina je na nadmorskoj visini od 711 metara a pored impresivnog ulaznog otvora visine 18 metara njen zaštitni znak su Bigrene kade, udubljenja u kamenu oivičena zidovima koja u vreme kiša i otapanja snegova budu slapovi.

Rečni kanal pri većim vodama u Stopića pećini formira vodopad čija je visina 9.44 metra - Izvor života.

Zlatiborska atrakcija posetioce prima tokom čitave godine, a gotovo svake godine ovaj zaštićeni spomenik prirode biva dodatno uređivan kako bi pokazao još neki detalj svoje lepote.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaštićeni spomenik prirode - Stopića pećina postigla prošlogodišnju posećenost

Izvor: B92, 24.Sep.2020

Jedna od turističkih atrakcija Zlatibora, Stopića pećina, već je do septembra ove godine ostvarila prošlogodišnji rezultat u broju poseta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.