Stonsi zapalili Havanu: Istorijski koncert na Kubi

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2016, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stonsi "zapalili" Havanu: Istorijski koncert na Kubi

Gotovo 200.000 Kubanaca prisustvovalo je u petak uveče koncertu britanske rok grupe "Roling stons" u Havani, nazivajući to istorijskim trenutkom za Kubu u kojoj su ljubitelji roka omiljenu muziku nekada slušali samo iza zatvorenih vrata. Kako su preneli svetski mediji, koncert je održan tri dana posle istorijske posete predsednika SAD Baraka Obame Kubi, prve posete jednog američkog predsednika Havani u gotovo 90 godina.

Legendardni Stonsi, koji se smatraju najbogatijim rock'n'roll >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bendom svih vremena, svirali su puna dva sata, a koncert je bio potpuno besplatan. Ovim nastupom zaključeno je novo poglavlje u odnosima SAD-a i Kube.

Zajedno sa Stonesima, u VIP sekciji bine u "Siudad Deportiva" bili su Naomi Kempbel, Ričard Gir, Džimi Bafet i sin Fidela Kastra, Alehandro.

- Ovo je neverovatno! Stvarno je dobro biti ovde! Drago mi je da vas vidim - rekao je na koncertu Mik Džeger.

Grupa je tokom nastupa u Havani izvela 18 hitova, dok su obožavatelji skakali i uzvikivali ime benda.

- Posle današnjeg dana mogu da umrem - rekao je 62-godišnji noćni čuvar Hoakin Ortiz, dodajući da je bio veliki obožavalac rok muzike od 1960-tih godina, kada su se u toj ostrvskoj zemlji američki i britanski bendovi slušali u tajnosti.

Ovo je koncert za koji Kubanci kažu da im je otvorio nove perspektive i učinio budućnost svetlijom, a Stonsi su s druge strane na ovaj način zaključili svoju "Ole" turneju po Južnoj Americi. Inače, oni su tako postali prvi "zapadnjački" bend koji je svirao u ovoj zemlji.

Kubanske vlasti svojevremeno su sudski procesuirale mlade koji su slušali rok muziku koju su kubanski komunisti smatrali kapitalističkim oruđem. S odustajanjem od takvih mera, vlasti u Havani počele su i da dozvoljavaju velika nezvanična okupljanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.