Izvor: Medijski istraživački centar, 16.Avg.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stolice, police i softver

Gerontološki centar u Nišu u poslednjih par godina i naročito poslednjih meseci odvojio je značajna sredstva za nabavku softvera i sređivanje nameštaja, Medijski istraživački centar pokušao je da utvdi da li su svi izdaci tog budžetskog korisnika bili neophodni, kao i da li je direktorka koja je više godina vršilac dužnosti uspešno rukovodila centrom.
 
NAMEŠTAJ- Gerontološki centar u Nišu platio je više od 100 hiljada dinara izradu police od iverice za odlaganje ključeva, pošiljki i novina na recepciji centra, saznaje Medijski istraživački centar.
Polica (3,5 sa 2,4 m) od iverice koštala je niški Gerontološki centar sa PDV-om 105.138 dinara, a posao je odradila firma Komercijala plus d.o.o. iz Niša koja je registrovana devetog aprila prošle godine.
Firma Komercijala plus prema podacima Agencije za privredne registre upisana je sa šifrom delatnosti 8299 koja prema šifrarniku predviđa obezbeđivanje izveštaja i stenografsko zapisivanje, prepisivanje i druge slične usluge, simultano prevođenje televizijskog prenosa sastanaka i kongresa,  usluge pripreme bar koda, usluge obeležavanja bar kodom, očitavanje brojila za potrošnju vode, električne energije, gasa itd., usluge oduzimanja imovine radi prisilne naplate, usluge naplate parkinga, aktivnosti samostalnih voditelja aukcija, usluge primene programa lojalnosti kupcima (marketing lojalnosti, posebni popusti itd.) i nepomenute uslužne aktivnosti poslovanja.
Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija Srbije Gerontološki centar u Nišu sa firmom Komercijala plus ima uspešnu saradnju. U periodu od kraja juna ove godine do 10. avgusta ove godine na ime raznih poslova održavanja i reparacije nameštaja, Gerontološki centar uplatio je firmi Komercijala plus gotovo pola miliona dinara.
U tom periodu osim dva manja iznosa od po 5.546 dinara Komercijala plus od Gerontološkog centra dobila je 15. jula ove godine i 142.894,46 dinara. Kako Medijski istraživački centar saznaje taj iznos uplaćen je za reparaciju par medicinskih stolica i kolica, bolničkog kreveta i raznog nameštaja.
Inetersantan je iznos od oko 55 hiljada dinara  koji je prema saznanjima MIC-a Gerontološki centar izdvojio za reparaciju dva trokrilna plakara. Inače cene sličnog nameštaja u prodavnicama nameštaja u Nišu znatno su jeftinije, pa je cena novog, doduše, dvokrilnog ormana u Forma ideali 8.978 dinara, dok čitav regal košta 27.587 dinara.
SOFTVER- Gerontološki centar u Nišu, koji je republički budžetski korisnik, osim za reparaciju nameštaja odvojio je značajna sredstva i za instalaciju softvera. Medijski istraživački centar već je pisao o kupovini softvera Gerontološkog centra od firme čiji je vlasnik gradski većnik Boban Mihajlović.
VD direktorka Gerontološkog centra u Nišu Miroslava Mihajlović ipak tvdi da je višestruko plaćeniji softver firme Mihajlović soft u odnosu na prethodni softver firme Prizma iz Niša, dobra investicija.
Prema njenim rečima prethodni softver nije zadovoljavao potrebe centra jer nisu bile povezane sve aktivnosti centra i Gerontološki je bio nezadovoljan tim softverom, dok je trenutni softver sve to ispravio.
Vlasnik preduzeća Prizma koje je instaliralo i održavalo prethodni softver u niškom centru, Bojan Dimitrijević kaže da ga niko iz centra nikada nije obavestio da raskidaju saradnju sa njegovom firmom.
'Ni jedan jedini dopis iz Gerontološkog centra nije upućen mojoj firmi, nikada nije bilo primedbi niti intervencija po pitanju funkcionalnosti softvera', kaže za MIC Dimitrijević.
On objašnjava da je njegova firma bila u obavezi da do ove godine održava softver ali je Gerontološki centar odlučio da umesto njegovog softvera kupi i instalira novi softver firme gradskog većnika Mihajlović soft.
'Niko me nije obavestio da se bilo šta menja', kaže Dimitrijević, koji je od Gerontološkog centra u dopisu zatražio objašnjenje za raskid ugovora.
Inače kupovina softvera obavljena je po znatno većoj ceni od cene koju je centar platio firmi Prizma.
'Može da priča ko šta hoće, ima milion dopisa', kaže vd direktorka Mihajlović ali odmah i dodaje – 'zašto bi ja njemu pisala kad on ima ugovor koji mora da realizuje, neću ni sa kim da se tužim', kaže ona na pitanje zašto nije tužila firmu Prizma ako po njenoj oceni nije ispoštovala obaveze iz ugovora.
VRŠILAC DUŽNOSTI– Direktorka Mihajlović na čelu Gerontološkog centra u vd stanju nalazi se još od 19. maja 2005. godine, mandat joj je istekao četvrtog avgusta ove godine. Vršilac dužnosti po zakonu u tom stanju može da bude najduže godinu dana.
Interesantno je da je Gerontološki centar pod nadležnošću Ministarstva rada i socijalne zaštite koje bi trebalo i da kontroliše preko svog Inspektorata za rad sprovođenje zakona po radu.
Medijski istraživački centar u više navrata je pokušao da dobije odgovor od nadležnih u Ministarstvu rada i socijalne politike, pre svega na pitanje kako je moguće da ista osoba više godina bude vršilac dužnosti direktora, kao i da li je tačna informacija da vd niškog centra nije imala rešenje u periodu od aprila 2009. do četvrtog avgusta 2010. godine jer ukoliko je takva informaicja tačna sve njene odluke, akti, ugovori… nisu pravno valjani.
Ministasrtvo rada nije odgovorilo ni na jedno pitanje Medijskog istraživačkog centra, takođe to ministarstvo nije reagovalo ni na više prijava i primedbi grupe zaposlenih u Gerontološkom centru koji su ukazivali na kako su ocenili loše i štetne odluke vd direktorke.
Konkurs za izbor direktora centra raspisan je 10. avgusta ove godine, rok za prijavu kandidata ističe 25. avgusta.
 
Ovaj tekst je rezultat projekta „Produkcija istraživačkih priča u oblasti ekonomije“ , koji Medijski istraživački centar radi uz pomoć Fonda za otvoreno društvo.
 
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Ljajić poslao inspekciju u niški Gerontološki centar

Izvor: Medijski istraživački centar, 16.Avg.2011

Ministarstvo rada i socijalne politike poslalo je inspekciju tog ministasrtva u Gerontološki centar u Nišu kako bi proverili poslovanje tog budžetskog korisnika.. Ministar Rasim Ljajić izjavio je danas za beogradski 'Novi magazin' da je inspekcija ministarstva upućena u Gerontološki centar.. Inspekcija...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.