Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojiću 2.500 KM za kiriju, a 8.000 KM za studije

BANJALUKA - Revizorski izveštaj o finansijskom poslovanju Službe predsednika RS u 2007. je negativan. Utvrđene su brojne nepravilnosti u obračunu stimulacija na osnovnu platu, dodataka i naknada. Kao i tokom 2006. godine, utvrđeni su i neracionalni troškovi reprezentacije, službenih putovanja i troškova tekućih održavanja i goriva.

„Korišćenje budžetskog novca nije bilo usklađeno sa Zakonom o izvršenju budžeta, ugovorene cene zakupa stanova su značajno veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od tržišnih i limita utvrđenog Odlukom o posebnim pravima i naknadama. Tako je za iznajmljivanje stana u Banjaluci bivšem generalnom sekretaru predsednika RS Mirku Stojiću plaćano iz budžeta 2.500 KM mesečno, a Odlukom je dozvoljeno maksimalno 600 KM", utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Stojić je sam sebi iz budžeta odobrio 8.000 KM za plaćanje magistarskih studija na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Revizori su upozorili na sukob interesa u Službi predsednika RS gde je tadašnji generalni sekretar Stojić bio istovremeno i šef kabineta predsednika i predsednik UO Fondacije „Milan Jelić", fondacije koja je osnovana posle smrti predsednika Jelića za stipendiranje studenata. Inače, finansiranje Fondacije je, tvrde revizori, rađeno neplanski i sa probijanjem budžetske pozicije za 352 odsto.

Kao i u slučaju gradnje Administrativnog centra RS, Zakon o javnim nabavkama BiH nije primenjivan ni prilikom rekonstrukcije zgrade bivše SDK u Banjaluci koja je odlukom Vlade RS dodeljena Službi predsednika RS na trajno korišćenje. Kabinet predsednika i potpredsednik RS su podstanari u zgradi Banskog dvora. Predsednik RS doneo je u maju prošle godine odluku o tajnosti ugovora i tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade predsednika. Međutim, nije precizirano na koji konkretno ugovor se ocena tajnosti odnosi, jer je sklopljeno više ugovora.

Za rekonstrukciju zgrade predsednika, koju je uradila firma „Eumax" iz Beograda, plaćeno je iz budžeta RS skoro 11 miliona KM. Revizori su doveli u pitanje opravdanost ugovora za usluge stručnog nadledanja nadzora i kvaliteta radova od 87.750 KM, „jer su svi izvođački ugovori bili zaključeni i kada su prema zapisnicima i izveštajima sa gradilišta radovi bili u završnoj fazi". Ovaj ugovor je sklopljen sa firmom „Braća Mićić" u decembru 2007.

Kuzmanović: U 2008. biće pozitivno stanje

Glavni revizor RS Boško Čeko i predsednik RS Rajko Kuzmanović održali su juče zajedničku konferenciju za novinare povodom revizorskog izveštaja o poslovanju Službe predsednika RS u 2007. Predsednik Kuzmanović obećao je da će revizorski izveštaj za 2008. biti pozitivan, podsećajući kako poslednji kvartal u 2007. godini RS nije imala predsednika, a u tom periodu zabeleženo je najviše nepravilnosti. On je podsetio da je Stojić smenjen. Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.