Stočari na Javoru spremni za zimu

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari na Javoru spremni za zimu

Na Javoru još nema mnogo snega, ali su noći izuzetno hladne. Poučeni iskustvom oštrih i dugih zima stočari na padinama ivanjičkih planina na vreme su spremili dosta žita i silaže za ishranu stoke.
Prelepa prostranstva, zima u Kušićima očas posla pretvori u ledene pejzaže. Na hiljadu metara nadmorske visine ivanjičko selo još nije zavejano, ali znajući ćud Javora meštani se pripremaju za hladne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dane.

„Treba spremiti za stoku prvo hrane, pa posle gledati, čistiti, polagati i to. Baš je teško, a sve je jeftino. Mleko ne možeš prodati, sir ne možeš prodati, telad i ona tu i tamo. Načisto je teško”, žali se Stanija Bošković iz Kušića.
Posla imaju dosta jer svakodnevno brinu o tridesetak grla krupne stoke. Uz krave, bikove i junice Boškovići tove i prasiće. I godina je, kažu ovi dugogodišnji stočari, bila teška i kišna.

„Teško su ljudi, ovaj, seno ukosili i tako da pravi, mi smo napravili malo silaže, jedno tri četiri vagona i premili smo žita dosta i sad eto ti. Zima, ko zima, dokoni prihranjujemo ovo i tako”, kaže Stanimir Bošković iz sela Kušići.
Navikli su žitelji udaljenih ivanjičkih planinskih sela na dugu i hladnu zimu. Ponekad, zbog visokih smetova danima ne mogu da odu do komšija ili prodavnice.

Za sada im decembar ne pravi velike probleme, sve je prohodno, a oni su spremni da na Javoru zimuju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.