Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto odsto naknade za svaku trudnicu

Ministar za rad i socijalnu politiku izjavio je juče, tokom posete porodilištu „Narodni front", da očekuje da će Vlada Srbije do kraja januara usvojiti strategiju za podsticanje rađanja. „Predlog strategije je da to bude 100 odsto, Ministarstvo zdravlja ima neke druge predloge i nadam se da ćemo usaglasiti tu meru koja će biti u interesu žena koja rađaju decu", istakao je Ljajić.

„Još ima spornih stvari vezanih za neka rešenja i ne možemo konkretno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << govoriti o detaljima. Upravo razgovoramo u vezi tog novčanog iznosa trudničkog bolovanja", kaže on.

Godišnje se u Srbiji, umesto 100.000 beba neophodnih za prostu reprodukciju stanovništva, rodi manje od 70.000 beba.

U Institutu za ginekologiju osamdesetih godina rađalo se oko 14.000 beba godišnje, a ove godine ih je bilo jedva upola manje.

Planirano je da se roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete isplaćuje u jednokratnom iznosu, dok će treće i četvrto dete dobijati besplatne udžbenike tokom školovanja.

Upitan da li će biti ukinut porez na dodatu vrednost, Ljajić je rekao da, prema mišljenju Ministarstva finansija, ova mera nije direktni podsticaj rađanja i da postoji niz drugih mera koje mogu dati sličan ili veći efekat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.