Što ne daju Zvezdu Šurbatoviću?

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što ne daju Zvezdu Šurbatoviću?

Direktor preduzeća „Beogradski maraton” Dejan Nikolić tvrdi da je preuzimanje 26. beogradskog maratona nezakonito i da podleže krivičnom zakonu

„Na konferenciji za medije u prostorijama Skupštine grada Beograda, Aca Kovačević, gradski sekretar za sport i omladinu i Jovan Šurbatović, predsednik Atletskog saveza Beograda, potvrdili su svoju nameru da na bespravan način preuzmu organizaciju „Beogradskog maratona”, zaštićenog autorskog dela kojim isključivo raspolaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beogradski maraton d.o.o. i počinili krivična dela za koje je zakonom zaprećena kazna zatvorom u trajanju od 3 do 8 godina. Navedena lica su na konferenciji za medije iznela čitav niz neistina u vezi sa poslovanjem preduzeća, a sa ciljem da nanesu štetu manifestaciji Beogradski maraton i njenom vlasniku, preduzeću ’Beogradski maraton’ d.o.o” navedeno je u jučerašnjem saopštenju ovog preduzeća.

Ono je iziskivalo i konkretnije objašnjenje, odnosno da li će protiv Kovačevića i Šurbatovića biti podnete krivične prijave.

– Taj deo saopštenja sačinio je pravni tim „Beogradskog maratona”. Još nismo doneli konačnu odluku – rekao je Dejan Nikolić, direktor „Beogradskog maratona”.

Nikolić je objasnio i koje tvrdnje smatra neistinitim:

– Cifre o našim dugovanjima koje su saopštili novinarima ne samo da nisu tačne, već nije ni reč o dugovanjima već o obavezama iz redovnog poslovanja. Nas niko ne tuži, nemamo kredite, a zaboravili su da kažu i da imamo potraživanja koja nismo naplatili. Možda zato što mnogo više novca potražujemo nego što smo u obavezi da isplatimo. Te obaveze nisu prema nekima koji su, da tako kažem van delatnosti kojom se bavimo, već prema ljudima i organizacijama koje se nalaze u istom poslu, sa kojima sarađujemo više od 20 godina. To je besmislen izgovor za banalan pokušaj da nam oduzmu maraton, a uz to oni su nezakonito objavili podatke o poslovanju jednog privatnog preduzeća. Na to nemaju pravo i nije tačno da smo u našoj prepisci rekli da nismo sposobni da organizujemo 26. beogradski maraton.

Direktor „Beogradskog maratona” podseća da se danas mnoga preduzeća i kompanije, pa i one u vlasništvu grada ili države, nalaze u teškoj situaciji jer ne mogu da naplate svoja potraživanja pa ih niko ne preuzima.

– To je slučaj i sa mnogim sportskim organizacijama i klubovima. Evo, ako im je na srcu interes grada i sporta, zašto Kovačević, kao gradski sekretar za sport ne potpiše ugovor sa Šurbatovićem, koji je i generalni sekretar Fudbalskog saveza Beograda i preda mu na upravljanje Fudbalski klub Crvena zvezda da ga spasi budžetskim sredstvima. Izvinjavam se ljudima u Zvezdi, koji imaju teškoće u poslovanju kao i mi, ali to je možda dobar način da se ukaže na karakter odluke koja je doneta – objašnjava Nikolić.

Direktor Beogradskog maratona podseća da je „scenario preuzimanja” već viđen i da su među njegovim akterima i neki koji su to činili pre deset godina.

– Oni se pozivaju na odluku Skupštine grada o stalnim manifestacijama iz 2003. godine i „pravo” da je povere kome hoće. Nisu objasnili zašto je 2005. ista Skupština grada i isti gradonačelnik, koji su učestvovali u donošenju te odluke, vratili organizaciju Beogradskog maratona preduzeću „Beogradski maraton”. U međuvremenu ništa se nije promenilo u odnosu između međunarodnih atletskih i trkačkih organizacija i nas, tako da verujem da tadašnje tumačenje javnog pravobranioca važi i danas – kaže Dejan Nikolić i još jednom ponavlja da je „Beogradski maraton” d.o.o, jedini i isključivi vlasnik idejnog projekta Beogradski maraton i vlasnik prava na organizaciju 26. beogradskog maratona, koji će se održati 21. aprila ove godine.

Gradski sekretar za sport na konferenciji za novinare javno je pozvao preduzeće „Beogradski maraton” da se uključi u organizaciju ovogodišnje priredbe, praktično pod „komandom” Atletskog saveza Beograda.

– Mi smo izuzetno zadovoljni velikim odzivom takmičara. Do sada su nam se prijavili trkači iz 22 zemlje sa svih kontinenata. U organizaciji tesno sarađujemo sa Svetskom atletskom federacijom i Međunarodnim udruženjem maratona i uličnih trka kod kojih smo registrovali Beogradski maraton i imamo njihovu punu podršku za 26. trku. Što se tiče poziva za saradnju, mi smo spremni da i ubuduće sarađujemo sa Gradom Beogradom i gradskim službama, koji su uvek pružali kvalitetnu logističku podršku tehničkoj organizaciji samog događaja, na način koji smo činili i do sada. Nadam se da ćemo ubrzo potpisati nov, odgovarajući ugovor o saradnji, tim pre što je gradski sekretar posle prošlogodišnjeg maratona izjavljivao da „tradiciju treba očuvati” i zahvaljivao nam na uspešnoj organizaciji – zaključio je direktor „Beogradskog maratona” d.o.o.

----------------------------------------------------------------------

Promocija vredna 50 miliona evra

„U proteklih 20 godina Beogradski maraton d.o.o. je kroz svoju manifestaciju ’Beogradski maraton’ doneo gradu pozitivnu promociju u svetu u vrednosti od 50 miliona evra. Prema istraživanju referentne agencije MekKan-Erikson, samo u aprilu 2009. godine, komercijalna i „pi-ar” vrednost objava sa Beogradskog maratona iznosila je 1,8 miliona evra na nacionalnom nivou. U humanitarne svrhe na Beogradskom maratonu u proteklih 20 godina prikupljeno je više miliona evra” navodi se u saopštenju „Beogradskog maratona”.

Ž. Baljkas

objavljeno: 14.02.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.