Stižu pozivi za vojnu vežbu

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 10:24

Stižu pozivi za vojnu vežbu

U Hrvatskoj se poslednjih sedmica intenzivno promoviše vraćanje služenja obaveznog vojnog roka, a u međuvremenu građani dobijaju pozive za vojnu vežbu.

Iz Ministarstva odbrane za zagrebačku N1 tv., kažu, da je reč o planiranoj aktivnosti pripadnika rezervnog sastava Hrvatske vojske.

"Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Komande 1. pešadijskog puka – Zagreb, odnosno 26 rezervesta, koji su većinom vojni obveznici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stariji od 45 godina”, naveli su iz ovog resora. Iz MORH-a dodaju da se osposobljavanje rezervista sprovodi u cilju podizanja nivoa njihovih veština za uspešno sprovođenje zadataka, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protivpozarne zaštite, traganja i spašavanja.

Iz Miistarstva su pojasnili da se pozivanje rezervista radi prema potrebama, da osposobljavanje traje osam dana i da najduže može da traje 30 dana tokom jedne kalendarske godine. Navode i da pozive dobijaju samo rezervisti sa rasporedom, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili su bili na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili su bili zaposleni u vojnoj službi, gde im je određena vojno stručna specijalnost i imaju raspored u rezernom sastavu Oružanih snaga.

"Vojno obrazovanje nema alternativu, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zameniti. U slučaju vojne krize, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizovani, imali vojn vojno obrazovanje ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, izjavio je ranije ministar odbrane Ivan Anušić odgovarajući na pitanje da li je ovo priprema za eventualni sukob većih razmera koji preti Evropi i svetu.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pozivi za VOJNU VEŽBU polako stižu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024

U poslednje vreme se promoviše vraćanje obaveznog vojnog roka...U Hrvatskoj se poslednjih sedmica intenzivno promoviše vraćanje služenja obaveznog vojnog roka, a u međuvremenu građani dobijaju pozive za vojnu vežbu...Iz Ministarstva odbrane za zagrebačku N1 tv. kažu da je reč o planiranoj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.