Stiže era multipolarnosti: Nastaće novi izvori moći?

Izvor: B92, 05.Okt.2022, 21:29

"Stiže era multipolarnosti": Nastaće novi izvori moći?

Razvoj saradnje između Irana, Kine, Rusije i članica Šangajske organizacije za saradnju može dovesti do pojave nove sile u multipolarnom svetu u nastajanju.

O tome je govorio iranski predsednik Ibrahim Raisi u intervjuu kineskoj televiziji CGTN.

"Nova era je era multipolarnosti i formiranja kompleksa iz kojih nastaje nova snaga, a saradnja Irana sa Rusijom, Kinom, ŠOS, Evroazijskim ekonomskim savezom i Organizacijom za ekonomsku saradnju mogu stvoriti nove izvore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći“, prenela je kineska TV Raisijevu izjavu.

Prema rečima iranskog predsednika, nova sila, koja će nastati kao rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga, suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku predvođenom zapadnim zemljama, preneo je Sputnjik.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država izjavio ''''da je u toku formiranje pravednijeg sveta''''.

On je istakao da se unipolarna hegemonija neumoljivo ruši i da je to objektivna realnost sa kojom Zapad kategorično ne želi da se pomiri.

Početkom ove godine, u Moskvi su održani pregovori predsednika Putina i Raisija, i tom prilikom je iranski predsednik izjavio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.