Štite prava drugih  ali ne mogu svoja

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štite prava drugih ali ne mogu svoja

Nema sumnje da su mediji retki društveni faktori čija reč se respektuje i od kojih zaziru nekada i oni koji drže do prava kao do lanjskog snega – kaže na početku razgovora za „Blic nedelje" Predrag Ćurčija, novinar Radio-televizije Vojvodine i nedavno izabrani predsednik Društva novinara Vojvodine. On dodaje da je apsurdno to što novinari mogu da pomognu obespravljenim grupama i pojedincima koristeći moć medija, ali su potpuno bespomoćni kada su njihova radna prava u pitanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
– Društvo novinara Vojvodine (DNV) je najveća strukovna organizacija novinara u Pokrajini i trebalo bi da svojom reprezentativnošću bude nosilac svih akcija kad je reč o pravima novinara, njihovoj zaštiti, socijalno-ekonomskom položaju. U proteklih osam godina, a to vuče korene još iz vremena devedesetih, ugled Društva je postao potpuno beznačajan. U 2008. godini bilo je 700 članova, a sada ih je samo 425. Prethodno rukovodstvo nije učinilo ništa da poboljša odnos države i poslodavaca prema novinarima – navodi Ćurčija.

Na nedavno održanoj izbornoj skupštini DNV rečeno je da je samo ove godine ugašeno desetak javnih glasila i da je skoro sto novinara ostalo bez posla. Međutim, DNV se nije nijednom oglasilo.

– Novo rukovodstvo želi da reformiše Društvo, da preuzme vodeću ulogu kada je u pitanju položaj novinara u Vojvodini. Pre svega želimo da ih zaštitimo od poslodavaca koji krše zakon i koji ih, pravdajući se teškom ekonomskom situacijom, primoravaju da rade za plate manje od minimalaca. Obezbedićemo im pravnu zaštitu, a na sajtovima Udruženja novinara Srbije i DNV uskoro će biti postavljen link „Press berza" gde će kolege koje su ostale bez posla moći da predstave svoje reference poslodavcima – govori Ćurčija o konceptu programa novog upravnog odbora u koji su izabrani možda najistaknutiji poslenici u informisanju u javnim medijima Vojvodine.

Dosad su, prema njegovim rečima, ovu asocijaciju predstavljali oni koji su imali volje i vremena, ali moralo se to jednom preseći jer udruženje treba da vode najistaknutija imena, kolege koje respektuju gledaoci, slušaoci i čitaoci. Za mesec dana biće osnovan fond novinara Vojvodine, koji će biti materijalna podrška kolegama koje su bez posla, ali i onima koji rade, a potrebna ima je pomoć da prevaziđu finansijske probleme.

– Društvo novinara Vojvodine je u sastavu Udruženja novinara Srbije i dosad je imalo maksimalnu podršku svoje matične organizacije. Postoji struja u DNV-u koja želi da otcepi Društvo od UNS-a, pre svega da bi zadovoljili svoje lične ambicije i prikrili nerad u proteklih osam godina. Smatram da o eventualnom odvajanju DNV-a od UNS-a odluku mogu doneti samo svi članovi Društva novinara Vojvodine, na Skupštini. Novinari u Vojvodini imaju iste probleme kao i novinari u Srbiji i siguran sam da nam u ovom trenutku ne treba nikakva nova organizacija i odvajanje od UNS-a. Naprotiv, treba više da razgovaramo, da pomažemo jedni drugima, da se slušamo i čujemo. Samo tako možemo ovoj profesiji vratiti izgubljeni ugled – ističe Ćurčija. On kaže da će novinari Vojvodine ulaziti i u šire evropske asocijacije jer je atarsko zatvaranje čista glupost, i ima smisla „jedino ako je reč o lovištu".

Otvoren konkurs

Fond će ustanoviti i godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara. Oni koji počinju da se bave ovim poslom, a smatraju da su već imale zapažene priloge u pisanim ili elektronskim medijima mogu svoje radove poslati Društvu već sada. Jedini uslov je članska knjižica Udruženja novinara Srbije. Godišnja nagrada za mladog novinara iznosiće 1.000 evra i biće dodeljivana za Dan novinara. Za mlade novinare u UNS-u već postoji Novinarska škola, a DNV će iskoristiti taj potencijal i pokrenuti još jednu edukaciju putem interneta. Ona će imati regionalni karakter, biće višejezična, dostupna svim novinarima koji žele da se edukuju i biće besplatna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.