Stipendije studentima za praksu u Nemačkoj

Izvor: RTS, 01.Jun.2012, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije studentima za praksu u Nemačkoj

Fondacija "Dr Zoran Đinđić" i nemačka država i privrednici, dodelili stipendije studentima za praksu u Nemačkoj. Poučite poredak "stabinog institucionalnog društva" i vratite se u Srbiju, rekao studentima predsednik DS-a Boris Tadić.

U Beogradu je večeras održan prijem povodom dodele 20 stipendija studenitima iz Srbije koji će od juna biti na praksi u Nemačkoj.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić najavio je da će se za nekoliko dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu susresti sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šredrom, s kojim će razgovarati o budućnosti regiona.

Tadić je, na svečanom pijemu povodom dodele stipendija Fondacije "Dr Zoran Đinđić", rekao da će sa Šrederom razgovarati o budućnosti Srbije i zapadnog Balkana.

Šreder je dobar primer odgovornosti, jer je u teškoj finansijskoj situaciji za Nemačku, dok je bio kancelar, rizikovao, sproveo reforme i zbog toga platio cenu na izborima, rekao je Tadić i dodao da je on, takođe, "izgubio za jedan ili dva procenta".

Stipendije su u saradnji sa Fondacijom Dr Zoran Đinđić obezbedili Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

U vili Narodne banke Srbije u Beogradu, na koktelu u čast stipendista, predsednik Demokratske stranke Boris Tadić poručio je stipendistima da u Nemačkoj pouče poredak "stabinog institucionalnog društva" i da se vrate u Srbiju.

"Kad imate ideju, radite na njenom ostvarivanju i nikad ne odustajte. I ako vas ometaju ne odustajte, i ako vas vređaju znajte šta je vaš put, i ako hoće da pucaju u vas ne smete napustiti svoju ideju. To razlikuje izuzetne ljude i one druge", rekao je Tadić.

On je rekao da su Srbiji potrebni izuzetni ljudi jer su pred njom veliki problemi i poručio stipendistima da uče.

U okviru programa, 20 stipendista iz Srbije boraviće od juna nekoliko meseci na praksi u preduzećima Boš, Simens i Komerc banci.

Ove godine u Nemačku će putovati studenti Ekonomskog, Elekrotehničkog, Arhitektonskog, Prirodno-matematičkog i Mašinskog fakulteta.

Tadić je poručio stipendistima da mogu biti ponosni što žive u zemlji koja je, kako je rekao, "na kolena oborila" organizovani kriminal koji je nastojao da upravlja privredom.

Govoreći o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, Tadić je poručio da "niko kao Zoran nije izdržao teške i bolne uvrede, nerazumevanja i niko kao Zoran nije išao protiv svog vremena misleći o budućnosti ljudi" i naveo da su "organizovani kriminal i takozvani patriotski krugovi" ubili premijera Zorana Đinđića.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izrazio je zadovoljstvo što njegova vlada pomaže stipendistima iz Srbije jer, kako je rekao, oni predstavljaju budućnost Srbije.

"Kroz ovaj program postižemo više ciljeva, nudimo mogućnost mladima da razvijaju svoje obrazovanje i mogućnost da dodju u susret sa vodećim nemačkim kompanijama.

Stipendisti su u prilici da po povratku doprinosu daljem razvoju Srbije", rekao je Mas.

On je precizirao da se do sada oko 40 odsto stipendista po povratku u Srbiju zaposlilo u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Prema njegovim rečima, projekat je započet kao saradnja Nemačke i Srbije, a prerastao je u regionalni program.

"Pozivam vas da tokom stažiranja u nemačkim kompanijama bolje upoznate realnost Nemačke i Nemačku. Možda u ovim teškim ekonomskim vremenima nije loše pogledati kako Nemačka rešava neke stvari", rekao je Mas.

Mas je zahvalio supruzi ubijenog premijera Ružici Đinđić, Narodnoj banci Srbije i Demokratskoj stranci čiji su visoki funkcioneri večeras razgovarali sa stipendistima.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.