Stigle cisterne vode u loznički kraj

Izvor: RTS, 23.Jul.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle cisterne vode u loznički kraj

Meštani šest od deset sela koja su bez vode za piće danima, do kraja dana bi trebalo da budu snabdevani vodom. Na molbu gradonačelnika Loznice, jutros su kao ispomoć stigle dve vojne cisterne iz Valjeva i Sremske Mitrovice, koje su se odmah uputile do najugroženijih sela.
U Jarebice, selo sa oko hiljadu stanovnika, koje već danima nema gradske vode, Vojska je dopremila dve cisterne. Živanka će danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuvati supu za svoju porodicu, u vodi za koju sa sigurnošću zna da je ispravna.

"Posle nekoliko dana dobili smo danas vodu i mogu da kuvam ručak kao prava domaćica", kaže
Živanka Marković.
Sipali su meštani vodu i u kace, kante i flaše. Biće im ovo kažu dovoljno za naredna dva tri dana. Zapremina jedne cisterne od tri hiljade kubika vode, bila je dovoljna za potrebe samo nekoliko kuća. Odmah nakon punjenja, vratiće se da nastavi tamo gde je stala.
"To mi mnogo znači, nemam drugog izvora nigde, to mi je jedino sreća da vi to dobavite", kaže Radojko Marković.
"Sa malom decom vrlo, vrlo, strašno, potrebe su daleko veće nego što bilo ko može da nam doveze sa cisternom za vodu, znači, imamo štedimo u bunaru vodu za piće, a za ostale potrebe dovlačimo cisternom za stoku", kaže Zoran Jakovljević.
Dve vojne cisterne će već od sutra biti raspoređene po punktovima u svim selima Gornjeg Jadra naizmenično. Uz dve gradske cisterne, kako kažu nadležni, sada bi trebalo da budu podmirene potrebe ugroženog stanovništva.

"Imamo otežavajuće okolnosti još od ranije, mi imamo zagađenje vode u Zajači, gde je naša jedna cisterna svakodnevno snabdevala naše građane, a prošle godine imali smo zbog klizišta, pucanja vodovodnih cevi u naseljenom mestu Korenita, tako da je druga cisterna već bila zauzeta tu", kaže Ljubinko Đokić, zamenik gradonačelnika.
Vojska će, kažu iz gradske uprave, ostati u selima nadomak Loznice sve dok se ne uspostavi normalno vodosnabdevanje iz gradskog Vodovoda. Čistiće se i prilazi rekama kako bi meštani mogli da pune traktorske cisterne vodom za potrebe stoke i zalivanje bašta.
rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska poslala u Loznicu dve cisterne za vodu

Izvor: Blic, 23.Jul.2015

U Loznicu su rano jutros stigle dve cisterne od Vojske Srbije, tako da će snabdevanje vodom u jadarskim selima biti poboljšano...Sa ukupno četiri cisterne, dve iz Ministarstva odbrane i dve kojima raspolaže lozničko komunalno preduzeće “Naš dom“, poboljšaće se vodosnabdevanje ne samo mesnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.