Stigao poziv Srbiji za skup u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao poziv Srbiji za skup u Sarajevu

BEOGRAD - Srbija je primila zvanični poziv za učešće na regionalnoj konferenciji "EU-Zapadni Balkan", koja će biti održana u Sarajevu 2. juna, rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako je potvrđeno, poziv za učešće na skupu u Sarajevu stigao je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je prošle nedelje da je postignut sporazum o tome da konferencija bude održana kao neformalan ministarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skup, u 'gimnih' formatu.

Srbija smatra da je neophodno da prištinske vlasti budu zastupljene u prisustvu UNMIK-a, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini dokument koji prihvataju sve članice EU, dok Priština insistira na tome da bude zastupljena kao nezavisna država i na istom nivou kao i ostale zemlje regiona.

Portparol Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Rasel Giki danas je izjavio Tanjugu da je zvanični poziv za konferenciju primio i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, koji namerava da učestvuje na konferenciji.

Giki je prethodno, na pitanje da li će Zanijer predstavljati Kosovo na skupu u Sarajevu, rekao da će Zanijer govoriti u ime UNMIK-a, dok će u ime privrmenih institucija Kosova govoriti predstavnici tih institucija.

Zamoljen da prezicira ko u tom kontekstu ima prvenstvo, Giki je podsetio da je UNMIK statusno neutralan.

"UNMIK je, kao što znate, statusno neutralan, mi želimo da svi učestvuju na ovom sastanku i, ukoliko možemo da pomognemo, to ćemo rado učiniti", rekao je Giki.

Poziv za učešće na konferenciji u Sarajevu upućen je i kosovskom ministru spoljnih poslova Skenderu Hiseniju, saopšteno je u Prištini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.