Stevanović: Porast broja obolelih očekivan, nije zabrinjavajući

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2020, 09:37

Stevanović: Porast broja obolelih očekivan, nije zabrinjavajući

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od koronavirusa koji je ispod pet odsto od testiranih - zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata.

On je za TV Prva rekao da je porast broja obolelih od korona virusa bio očekivan sa relaksiranjem mera, ali da taj broj nije zabrinjavajući.

"Danas se ne govori o otvaranju novih kovid centara, već o postupnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zatvaranju postojećih", rekao je Stevanović i dodao da će neke privremene bolnice biti u "stanju mirovanja", ali spremne da ako treba opet prime pacijente.

Infektivna klinika, prema njegovim rečima, danas radi sa dve trećine kapaciteta, ima 73 kovid pacijenta, 12 je na intenzivnoj nezi, a četvoro na respiratoru.

On je potvrdio da pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom i dalje ima, a li da su ređi nego na početku epidemije.

Stevanović je ponovio da se kraj epidemije može proglasiti tek kada 28 dana u Srbiji ne bude zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze.

"U epidemiologiji nije moguće davati prognoze jer sve zavisi pre svega od ponašanja ljudi", rekao je Stevanović i istakao da su distanciranje na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru i pranje ruku, i dalje glavne mere koje vode gašenju epidemije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dr Stevanović: Porast broja obolelih u Srbiji očekivan, nije zabrinjavajući

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2020

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od korona virusa koji je ispod pet odsto od testiranih zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata. On je za TV Prva rekao da je porast broja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.