Stepen korupcije na Kosmetu i dalje visok

Izvor: Blic, 28.Feb.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepen korupcije na Kosmetu i dalje visok

Prema oceni mnogih međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji postoji visok stepen korupcije, a borba protiv tog društvenog zla za sada nije dala vidljivih rezultata, izvestila je danas nemačka medijska kuća "Dojče vele" (DW).

"DW" podeća da su predstavnici misije Evropske unije za ostvarivanje prava na Kosmetu (Euleks) u novembru 2009. najavili hapšenja više visokih zvaničnika umešanih u nezakonite poslove.

Mediji u pokrajini su tada preneli, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se na izvore iz Euleks i tužilaštva u Prištini, da su pod istragom i neki ministri i lideri političkih stranaka, kao i oko 50 sudija i tužilaca.

Direktor pokrajinskog Odelenja za istragu pri Agenciji za borbu protiv korupcije Mentor Borovci izjavio je za "DW" da zbog istrage ne mogu biti objavljena imena osumnjičenih, ali je potvrdio da su na Kosmetu najviše korumpirani vlada, sudovi, lokalne uprave i javna preduzeća.

"Na Kosovu je bilo osuđenih za umešanost u korupciju u poslednjih deset godina, ali njihov nivo i težina odgovornosti nisu bili u skladu sa sumnjom da je korupcija rasprostranjena u najvišim nivoima vlasti", rekao je Borovci.

Boriovci je naveo da je Agencija prosledila tužilaštvu preko 160 slučajeva, ali da, i pored nekoliko optužnica, nijedan visoki zvaničnik nije osudjen.

Izvršni direktor nevladine organizacije za slobodu govora, "Ljevizja Folj" Ramadan Iljazi ocenio je da bi borba protiv korupcije dala više rezultata kada bi Euleks obavio svoj deo posla.

"Na Kosovu i dalje postoji reket prema preduzećima, nastavljaju se pretnje novinarima, bande se i dalje slobodno kreću. Nismo videli da se traga za nekim kriminalcem ili da je uhapšen, iako Euleks ima jasan mandat po tom pitanju", rekao je Iljazi. Po Iljaziju, na Kosmetu je, u borbi protiv korupcije, takođe potrebno nezavisno i efikasno sudstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.