Stejt Department o stanju ljudskih prava u Srbiji

Izvor: B92, 14.Mar.2019, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt Department o stanju ljudskih prava u Srbiji

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima.

Kad je u pitanju izveštaj za Balkan, za Srbiju se kao problemi navode korupcija, koja u nekim slučajevima uključuje visoke zvaničnike , nasilje prema novinarima, kao i nasilni akti prema predstavnicima LGBT zajednice, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Navodi se i da je Vlada Srbije preduzela korake da krivično goni zvaničnike koji su prekršili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudska prava u redovima policije i na drugim nivoima vlasti, kao i da ih kazni u slučaju donošenja presuda.

U izveštaju se dodaje da, ipak, posmatrači veruju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i nasilja u porodici, kao i druge zloupotrebe nisu prijavljeni ni kažnjeni.

U izveštaju se navodi da su od 1. marta formirane četiri nove specijalizovane jedinice za borbu protiv korupcije i ekonomskog kriminala, kao i četiri korespondirajuća pravosudna odeljenja i osam policijskih jedinica u skladu sa zakonima usvojenim 2016.

Zakon daje tužiocima ovlašćenja da formiraju radne grupe za borbu protiv kriminala, i poboljšava razmenu informacija između vladinih agencija i javnih tužilaca.

Ipak, u izveštaju se dodaje da iako postoji pravni okvir za borbu protiv korupcije, službama nadležnim za to pitanje nedostaje adekvatno osoblje i one nisu integrisane sa ostalim pravosudnim organima što onemogućava razmenu informacija i dokaza sa tužilaštvima.

U delu izveštaja o Kosovu navodi se da se kršenja ljudskih prava najviše ogledaju u proterivanju izbeglih, ukorenjenoj korupciji u vladi, nasilju nad novinarima, ali i u pretnjama i nasilju prema nacionalnim manjinama i marginalnizovanim grupama i to od strane bezbednosnih snaga.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.