Stefanović odgovara Viliću

Izvor: RTS, 12.Jul.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović odgovara Viliću

Ministar Nebojša Stefanović najoštrije osuđuje izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, Mirsada Vilića, povodom napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, u kojoj se kaže da odgovornost za napad snose pripadnici obezbeđenja predsednika Vlade Srbije, odnosno glavni pratilac premijera.
Stefanović je rekao da je sramotna ocena Vilića da su pripadnici obezbeđenja predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije odogovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima.

"Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbeđenja sprečeno ubistvo", naglasio je ministar Stefanović.
Konstatovao je da je policija Federacije BiH morala da pruži adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima na ovom skupu, navedeno je u saopštenju MUP-a.
"Podsećamo da je zemlja domaćin dužna da obezbedi zaštitu i sigurnost svakog svog gosta, a pogotovu premijera jedne države. Aleksandar Vučić, država Srbija, kao ni njegovo obezbeđenje nisu birali rutu kretanja, neposredno obezbeđenje, kao ni mesto održavanja komemorativnog skupa", istakao je Stefanović.

Podsetio je da su upravo federalni organi BiH insistirali da oni vrše obezbeđenje premijera Srbije i bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice.
"Nije posao obezbeđenja da procenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen", poručio je Stefanović.
Zaključio je da je jasno da ovde nema profesionalizma, pa ni iskrenog kajanja zbog pokušaja ubistva premijera Srbije.
 
"Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog dela, kao i organizatori i inspiratori, nikada neće odgovarati", rekao je Stefanović.
Mirsad Vilić je rekao da je na pratiocima premijera bilo da prepoznaju situaciju i da mu, odmah posle prvih povika u Potočarima i prve bačene patike, kažu da se vrati nazad, a ne da nastavlja putem kojim su krenuli.
Sindikat policije: Napad na Vučića - napad na Srbiju
Sindikat zaposlenih policije osudio je napad na premijera i srpsku delegaciju u Potočarima, ocenjujući da je to bio napad na Srbiju i srpski narod.
 
"Napad je nedvosmisleno bio pokušaj višestrukog ubistva gde su pored premijera Srbije, život mogli da izgube i članovi srpske delegacije. Napad je nedvosmisleno pokazao da nije bio samo napad na pojedinca već napad na Srbiju i srpsku naciju", stoji u saopštenju tog sindikata.
Sindikat zahteva od predsednika, premijera i Vlade Srbije da u reakcijama prema evropskim i svetskim institucijama zahtevaju da se izvršioci "gnusnog napada" pronađu i uhapse, a posebno insistira na otkrivanju nalagodavaca napada.
"Da je juče prilikom napada život izgubio premijer ili neko iz delegacije to bi izazvalo nesagledive posledice ne samo za jedan narod, već i sve narode na Balkanu", dodaje se u saopštenju.
Sindikat insistira da se slučaj ispita do kraja i otkrije kome je odgovaralo da se tragični događaj dogodi i time "možda pokrene novi rat na Balkanu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović osudio Vilićevu izjavu o odgovornosti za napad

Izvor: Studio B, 12.Jul.2015

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je najoštrio osudio izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Vilića da odgovornost za napad na srpskog premijera u Potočarima snose pripadnici njegovog obezbeđenja..."Sramotna je ocena Vilića da su pripadnici obezbeđenja...

Nastavak na Studio B...

Direkcija »češlja« napad na Vučića

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2015

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH ima intenzivne kontakte sa pripadnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u vezi sa istragom jučerašnjeg napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i nakon što dobije izvještaj postupiće u skladu sa svojim nadležnostima, potvrdio je danas...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.