Stefanović i Vulin o problemima sa migrantima

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Vulin o problemima sa migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je bezbednost u Srbiji u ovom trenutku stabilna i da nema većeg broja krivičnih dela i prekršaja koje su izvršili migranti, ali da ostaje problem njihovog smeštaja u prihvatne centre jer mnogi od njih to ne žele.

Ukazujući da će država, u rešavanju problema migranata, pored ostalog, doneti nove zakone o azilu i strancima kroz koje će definisati šta su obaveze onih koji dolaze u našu zemlju i skratiti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rokove za postupanje, Stefanović je napomenuo da najveći broj migranata uopšte ne interesuje da ostane u Srbiji, jer su njihov cilj države zapadne Evrope.

Sa druge strane, naveo je on, ne postoji efikasan mehanizam povratka u Avganistan i Pakistan, ali da se sa drugim ministrima unutrašnjh poslova država članica EU radi na uključivanju Srbije u mehanizam readmisije u zemlje porekla.

“To je, međutim, spor proces, jer njihove države nisu oduševljene da te ljude prime nazad. To stanovništvo je veoma siromašno i ni tamo nema posao”, naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iako je glavni problem to - kako postupiti da se ne naruše njihova ljuska prava i da se ne primeni fizička sila, da se zaštititi njohovo ljudsko dostojanstvo, a da se zaštiti i stanovništvo u centrima gradova Srbije, bezbednost je u ovom trenutku stabilna.

“Mi nemamo veći broj kirivičnih ili prekršajnih dela, a ona koja postoje se procesuiraju i svako on njih odgovara pred tuziocima i sudovima za ono što je učinio”, naveo je ministar, ukazujući da ne možemo sve te ljude izjednačiti i reći da su svi kriminaci, jer se jedan deo njih ponaša potpuno civilizovano i normalno.

“Pokušaćamo da im objasnimo njihova prava i obaveze, a da građani Srbije ne trpe štetu”, naveo je Stefanović.

Kada je u pitaju situacija u Beogradu, on je naveo da postoji dovoljan broj policijskih službenika koji patroliraju u samoj blizini autobuske stanice i improvizovanih kampova.

Ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Centar za socijalni rad za svako dete i maloletno lice bez pratnje, određuje staratelja.

“Naši socijalni radnici se bave njima i nijedno dete nije ostalo bez pažnje i odgovarajuće zaštite”, naveo je Vulin, napominjući da jedinu ogradu dopušta ako neko dete nije prošlo kroz sistem pa nije primećeno već je ilegalno napustilo teritoriju Srbije.

On je naglasio da se posebno vodi računa o smeštaju porodica sa decom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.