Stefanović: Podaci o građanima u MUP-u potpuno zaštićeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Podaci o građanima u MUP-u potpuno zaštićeni

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se podaci o građanima u MUP-u čuvaju u posebnim uslovima i da su potpuno zaštićeni.

"To su baze podataka koje nisu prikačene na internet i čuvaju se pod posebnim uslovima. U prethodnim godinama nikada nismo imali curenje podataka, hakovanje i upadanje u baze informacija. Baze podataka apsolutno su sigurne", rekao je on na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Stefanović je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je cilj digitalizacije da građani budu bezbedniji, a policija efikasnija u svom radu.

On je rekao da je MUP započeo projekat "Sigurno društvo" koji, između ostalog, omogućava da se na graničnim prelazima koriste standardi predviđeni za članice Šengen zone.

Stefanović je naveo da se radi i na projektu "Siguran grad" koji se odnosi na inteligentno vođen sistem nadzornih kamera čime MUP može efikasnije i brže da rešava nastale situacije i komunicira sa građanima i omogući im bolji servis policijskog sistema.

"Kroz naš sistem za analitiku i informacione tehnologije, već godinama razvijamo servise koje nudimo građanima", kazao je Stefanović i podsetio da građani sada mogu elektronski da zakažu termine za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, zamenu stare vozačke dozvole novom, kao i produžetak registracije vozila.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je pravosudni informacioni sistem u Srbiji čija je primena počela u oktobru 2017. omogućio brže, efikasnije i transparentnije pravosudne postupke.

Kao primer dobre prakse ona je navela da je Ministarstvo pravde sa Ministarstvom unutrašnjih poslova razmenilo 370.000 upita o prebivalištu, a više od 100.000 upita o kaznenoj evidenciji.

Dodala je da Ministarstvo pravde ima razmenu sa više od 16 organa sa kojima sudovi komuniciraju.

"Postupci se ubrzavaju, a troškovi se smanjuju. Nastavićemo da širimo svoje baze kojima ćemo razmenjivati podatke", rekla je Kuburović.

Ona je najavila da će u Srbiji uskoro početi da funkcioniše platforma za e-aukciju koja će obezbediti punu transparentnost i zaštitu svih učesnika postupka, kao i uvođenje e-oglasnih tabli u sudovima.

Dodala je da se intenzivno radi na potpunoj digitalizaciji svih sudskih postupaka.

Kao primer digitalizacije u Srbiji, Kuburović je navela reformu katastra.

"Rad javnih beležnika uveden je u naš pravni sistem 2014, a tada je formiran i registar nepokretnosti. Sve su to preduslovi za uvođenje pravne sigurnosti u Srbiji", rekla je ministarka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.