Stefanović: Nećemo nasesti na tumačenje Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2011, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Nećemo nasesti na tumačenje Prištine

BEOGRAD -

Šef beogradskom tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović najavio je u intervjuima "Novostima" i listu "Danas" da će se na razgovorima 30. novembra u Briselu, koji bi mogli da se produže i na naredni dan, na dnevnom redu naći administrativni prelazi i pitanje predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima.

Stefanović je kazao da suština spora oko realizacije dogovora o carini nije samo lingvističke prirode.

"Srbija neće nasesti na pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prištine da administrativnim prelazima samovoljno dodeli atribute međudržavnih granica. To su prelazi na administrativnim linijama, a Jarinje i Brnjak moraju da dobiju čak i poseban režim. Takođe, neophodno je da se Srbima obezbedi sloboda kretanja preko prelaza sa njihovim registarskim tablicama", rekao Stefanović "Novostima".

On je kazao da je za svaki dogovor potrebna dobra volja i druge strane, tako da je pred susret u sredu - umereni optimista.

"Na svaku pregovaračku sesiju idemo sa željom da se dođe do rešenja koje će koristiti građanima. Ponavljam da sve što bude dogovoreno mora da bude potpuno u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. Za takvu politiku imam pun mandat od Vlade Srbije i nisu tačne spekulacije da u vladi postoji nekakvo nejedinstvo oko kosovske politike", naglasio je Stefanović.

On je u intervjuu listu "Danas" demantovao tvrdnje da pregovarački tim radi netransparentno i najavio da će uskoro biti objavljeni svi dokumenti i podsetio da je tim svaki dogovor u Briselu odmah dostavio Vladi Srbije i svi su u formi zaključaka usvojeni.

Posle toga je svaki dogovor dostavljen Skupštini Srbije: Kabinetu predsednika parlamenta i skupštinskom Odboru za KiM, na kome su predstavnici tima pet ili šest puta detaljno sve objasnili, uz davanje kopija dogovora članovima Odbora, koji su to želeli, a i na skupštinskom plenumu su više puta objasnili detaljno šta je dogovoreno, rekao je on.

Stefanović je istakao da Skupština Srbije ima pravo i mora da daje svoj sud o politici na Kosovu i Metohiji, ali primena svih dogovora zavisi od odluka vlade.

"Vlada je organ građana Srbije i sva postojeća neslaganja i nerazumevanja ne treba da dovedu u pitanje naš zajednički strateški cilj - da Srbi ostanu na KiM, sačuvaju svoje institucije i žive u svojoj državi. Šta god da bude odluka države, ona će stati iza nje i građani treba tu odluku da poštuju zato što će ona biti u skladu sa Ustavom, zakonom i Rezolucijom 1244", naglasio je Stefanović.

Uz opasku da je pravo svakog građanina da podnosi krivičnu prijavu i inicijativu Ustavnom sudu, Stefanović je istakao da je pregovarački tim Beograda uradio najbolje što je bilo moguće u datim okolnostima i pronašao najbolja moguća rešenja.

"Postoji dubinsko nerazumevanje filozofije ovih pregovora, naročito kada je reč o katastru, matičnim knjigama i slobodi kretanja. Prištini je od 1999, uz pomoć velikih sila, a pre svega Unmika koji je derogirao svoja ovlašćenja, dato na upravljanje sve što se tiče ovih pitanja", rekao je on i demantovao tvrdnje dela opozicionih partija i nekih analitičara da je priznat Vrhovni sud Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.