Stefanović: Jačanje saradnje sa ruskom Rozgvardi jedinicom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Jačanje saradnje sa ruskom Rozgvardi jedinicom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa prvim zamenikom direktora - vrhovnog komandanta federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije Sergejem Melikovim o nastavku i jačanju saradnje pre svega u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i organizovanog kriminala.

"Ono što je za nas zanimljivo i veoma važno je svakako fenomen stranih terorističkih boraca. U tom smislu interesantna su nam i korisna iskustva koje Rozgvardi ima i naravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metodi obuke i suprotstavljanje ovim izazovima, sprečavanje radikalizacije, ali istovremeno i sprečavanje izvršenja najtežih krivičnih dela vezanih za terorizam", rekao je Stefanović novinarima posle sastanka sa Melikovim.

Za Rozgvardi jedincu je rekao da je poput srpske jedinice Žandarmerije, te da se na teritoriji Rusije suprotstavlja najznačajnijim oblicima organizovanog kriminala i po instrukcijama predsednika Vladimira Putina, Saveta nacionalne bezbednosti i drugih nadležnih jedinica ispunjava one zadataka koji se tiču obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti građana Rusije.

"U tom smisli slične zadatke koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi, naše jedince Žandarmerije, imaju prilike da zajednički sarađuju i razmenjuju eksperte, mi bismo voleli da ti eksperti i blisko međusobno sarađuju i da ta iskustva koje i jedni i drugi poseduju u suprotstavljanju svim oblicima organizovanog kriminala možemo da primenimo i time pojačamo bezbednost i građana Srbije i Ruske Federacije", kaže Stefanović.

Razgovor sa Melikovim je, kaže, bio dobra prilika za dogovor o budućim modalitetima zajedničke saradnje kroz konkretne aktivnosti u vežbama.

Neke od tih vežbi koje se sprovode u Srbiji će, navodi Stefanović, pripadnici Rozgvardi jedinice imati priliku da vide u Beogradu u odredu Žandarmerije.

Stefanović je podsetio da je prethodne godine predvodio delegaciju koja je posetila centar za obuku Federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije i diviziju Deržinski gde je, kaže, mogao da se uveri u to kakvu opremu i obuku sprovodi ta jedinica.

"Danas su oni naši gosti i zajedno sa našom Žandarmerijom dogovaraju modalitet zajedničke saradnje i kakvu vrstu zajedničke obuke možemo da sprovodimo, čime bi jedinice naše Žandarmerije mogle da postanu efikasnije u sprovođenju svojih svakodnevnih zadataka", naglasio je Stefanović.

Naveo je i da se raduje ponovnom odlasku u posetu ruskoj jedinici gde će, kaže, moći da se dalje upoznaje sa razvojem i novim znanjima i veštinama koje ona nudi.

Melikov je rekao da su srpska Žandarmerija i ruska Rosgvardija mlade strukture čijem je osnivanju prethodilo mnogo izazova, a čiji je zadatak osiguranje bezbednosti i očuvanje javnog reda i mira.

"To je povezano svakako sa rizicima i njihovim uticajem na međunarodnu zajednicu i njihovim širenjem. Veoma aktivno to je izraženo kako na teritoriji Evrope tako i na teritoriji drugih država. U tom odnosu, mi svakako možemo biti samo korisni jedni drugima upravo zbog iskustva koje posedujemo", poručio je on.

 Povodom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, Melikov je rekao da će Rozgvardi jedinica aktivno učestvovati u osiguranju bezbednosti svih 11 gradova u Rusiji u kojima će biti održano prvenstvo.

"Mi smo spremni da podelimo naše iskustvo koje je u rešavanju takvih pitanja pozitivno. Svakako želimo reprezentaciji Srbije da se dobro pokaže na Svetskom prvenstvu i da se održi dostojno prvenstvo", rekao je Melikov.

Po okončanju prvenstva, Melikov je izrazio spremnost da se sretne sa srpskim kolegama i podeli iskustva u oblasti osiguranja bezbednosti.

"Naša poseta svakako predstavlja produžetak saradnje čije je osnove postavio ministar Stefanović tokom prošlogodišnje posete našoj državi. Nadamo se da će se ta saradnja produžiti, jačati i razvijati", naglasio je Melikov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.