Stefanović: Blizu smo rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2011, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Blizu smo rešenja

BEOGRAD -

Šef beogradskog tima za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je da je moguć dogovor i da su dve strane blizu rešenja za većinu pitanja o kojima je razgovarano u Briselu.

Po povratku sa dvodnevnih razgovora beogradske i prištinske delegacije u glavnom gradu Belgije, Stefanović je u intervjuu "Politici" rekao da upotreba termina koji se odnose na status, a stižu iz Prištine ne izazivaju reakciju našeg tima, niti mogu da ga ometu.

"Moguć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dogovor i mislim da smo blizu rešenja za većinu pitanja o kojima smo razgovarali. Ponekad se čini da je neophodan još mali napor. Verujemo u uspeh ovog dijaloga i predstavili smo nekoliko jasnih, kreativnih rešenja za svaku temu. To ćemo nastaviti da činimo izbegavajući upuštanje u šumove koji ponekad dolaze u razgovorima", naglasio je on.

"Atmosfera je radna i konstruktivna. Naročito ako imate u vidu da često upotrebljavanje terminologije i nekih definicija koje se tiču pogleda na status iz Prištine ne izazivaju našu reakciju, niti mogu da nas ometu u racionalnom pogledu na probleme. Mi smo jedino, odmah na početku, rekli drugoj strani koja je naša pozicija o statusu KiM i mislim da je to bilo dovoljno i jasno", naglasio je Stefanović.

On je istakao da su "razlike u pogledu statusa Kosova i Metohije jasne i evidentne, ali to ne treba da bude prepreka za uspešan dijalog i rešenja koja se nude".

"Mi smo to odlično razumeli i bili smo izuzetno dobro pripremljeni. Očekujemo da i Priština nastavi sa kreativnim i fleksibilnim pristupom, iako postoje jasna nastojanja da se ograniči njihov prostor. Nadam se da do toga neće doći", istakao je Stefanović.

"Oko nekih tema smo se veoma približili realizaciji predloga koji će omogućiti normalan život ljudi na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Među postignuća tek otpočetih razgovora Stefanović ubraja i to "što smo posle dugo godina imali priliku da otvoreno razgovaramo i iznesemo konkretne predloge za rešavanje niza nerešenih pitanja bez napuštanja našeg nacionalnog interesa i državne pozicije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.