Stefanović: Bez Uredbi Vlade nema primene dogovora

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Bez Uredbi Vlade nema primene dogovora

Borislav Stefanović očekuje da će Vlada Srbije vrlo brzo doneti Uredbe kojima će omogućiti primenu dogovora iz Brisela o katastru i slobodi kretanja.

Time bi bio ispunjen jedan od uslova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Vlada bi trebalo da donese dve Uredbe, posle one o matičnim knjigama, donete u ponedeljak. Time će biti omogućena primena dosadašnjih dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Šef beogradskog tima u dijalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << s Prištinom je potvrdio da očekuje da Vlada vrlo brzo donese odluke vezane za primenu pomenuta dva dogovora. On je kao manipulacije ocenio pojedine tvrdnje prema kojima se dogovorima postignutim u Briselu priznaje nezavisnost Kosova, a posebno da se to čini dogovorom o katastru.

Stefanović je ocenio da je dogovor o katastru povoljan za Srbe na Kosovu i Metohiji i da će im omogućiti da ostvare prava i povrate imovinu. Šef beogradskog tima objasnio je da je tim dogovorm predviđeno formiranje dvostepene komisije koja će odlučivati o zahtevima, ali i vrhovne instance - panela međunarodnih sudija, čija će reč biti poslednja ako dve komisije ne budu mogle da se saglase.

"Dogovorili smo dvostepenu komisiju u kojoj će biti i naši predstavnici, koji će imati uticaj i pregledaće dokaze o vlasništvu svih zainteresovanih građana i privrede. To znači da će, kada i Srbin i Albanac donesu izvode iz zemljišnjih knjiga, komisije to upoređivati i utvrđivati šta je istina i da li je možda reč o falsifikatu", objasnio je Stefanović.

Ako se komisije ne usaglase, dodao je, zahtev će ići na panel sudija, koji će biti u okviru vrhovnog suda Kosova, a koji će na kraju procesa rešavati neusaglašenost dogovora.

Stefanović je naglasio da Srbija time nije priznala vrhovni sud Kosova, jer da jeste "moralo bi da postoji formalno priznanje, korespondencija sa tim sudom, kao i prepoznavanje te institucije u našem pravosudnom sistemu".

"Ovim rešenjem smo omogućili da naši građani, ako to žele, mogu da ostvare prava kroz uređen sistem u kojem učestvujemo i u kojem su na kraju procesa međunarodne sudije, što je sigurno bolje nego da su u pitanju sudije koje imenuje Priština", ocenio je Stefanović.

On je dodao da u slučaju da dogovor nije postignut situacija bi ostala ista, postojale bi i dalje zloupotrebe u opštinama, falsifikati u zemljišnim knjigama, a Srbi, kao i do sada, ne bi mogli da ostvare svoja prava iako imaju dokaze vlasništva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.