Izvor: Medijski istraživački centar, 08.Maj.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan iz Rumunije doneo bronzu

Piše: Vesna Petrović
Stefan Mihajlović, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ osvojio je bronzanu medalju na matematičkoj Balkanijadi koja se danas završava u gradu Lasiju, Rumunija. Osvajanjem medalje Stefan je opravdao poverenje koje mu je  ukazano, ali je time potvrdio i da se nije slučajno našo u državnom timu koji će našu zemlju predstavljati i na ostalim svetskim matematičkim takmičenjima. Bronzana medelja je utoliko sjajnija jer je Stefan jedini niški predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u državnoj ekipi koju uglavnom čine đaci beogradske Matematičke gimnazije. Već u julu Stefan putuje za Amsterdam gde se od 16. do 24. jula odžava Olimpijada iz matematike. U međuvremnu ga očekuje upis na neki od niških fakulteta jer je čvrsto odlučio da školovanje nastavi u svom rodnom gradu.
Balkanijada je bila izazov za Stefana, ali je za njega pravi izazov, ipak, Olimpijada koja se održava od 16. do 24. jula u Amsterdamu, Holandija..
- Olimpijada iz matematike je takmičenja o kome sam bukvalno sanjao od trenutka kada sam postao učenik spevijalizovanog matematičkog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” -  kaže Stefan. – Tu je i konkurencija veća, pa je i izazov veći, a osvajnje medalje je utoliko draže. Bio bih preserećan da se i sa Olimpijade vratim sa medaljom.Kao i za Balkanijadu i za Olimpijadu ću se pripremati sa ostalim članovima ekipe ali i profesorom Milošem Milosavljevićem koji predaje na fakultetu i koji mi puno pomaže tokom priprema.
Mladi niški talenat obožava predmet iz koga se takmiči, ali ne odriče se ni fizike.Kaže da, kada je u pitanju matematika, prednost daje teoriji brojeva ali se ne odriče ni geometrije.
-To su oblasti koje mi najviše leže i zadatke iz tih oblasti najviše volim da rešavam – objašnjava Stefan.
Kada ne vežba zadatke Stefan je sa svojim drugovima. Voli da izlazi, redovno je na svim žurkama,  svira gitaru. Bavi se i sportom. Trenira karate i ima braon pojas. On je matematičar sa kojim se ne treba šaliti.  Tu i tamo pravi planove za budućnost koja još nije najbolje izdefinisana u njegovoj glavi, ali je vezana, kao i sve do sada, za matematiku.
– Voleo bih da se bavim naučnim radom u ovoj oblasti, ali ne bih želeo da to bude puka teorija – priča Stefan. -Voleo bih da svojim radom pomognem društvu u kome živim.To srž bavljenja naukom i neću se toga odreći.
Stefan će i dalje školovanje nastaviti u Srbiji i u Nišu. Osteće ovde – u to je siguran.  Čak nije ni aplicirao za strane univerzitete. Na kom fakultetu će dobiti indeks biće njegova odluka i rezultat njegovog rada kao što je i sve do sada, kaže Stefan, samo posledica onoga što radi.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šest medalja za matematičare iz Srbije

Izvor: Blic, 08.Maj.2011

Na Balkanskoj matematičkoj olimipijadi u Rumuniji ekipa iz Srbije osvojila je šest medalja, odnosno tri srebrne i tri bronzane, objavljeno je na sajtu Matematičke gimnazije u Beogradu. ..Takmičenje je održano od 4. do 8. maja u Jaši u Rumuniji, a učenici Matematičke gimnazije u Beogradu - Rade...

Nastavak na Blic...

Đacima iz Beograda i Niša medalje na Balkanskoj olimpijadi

Izvor: Studio B, 08.Maj.2011

Učenici gimnazija iz Beograda i Niša osvojili su na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji šest medalja - tri srebrne i tri bronzane, saopštila je beogradska Matematička gimnazija...Na takmičenju su učestvovali učenici Matematičke gimnazije iz Beograda: Rade Špegar, Teodor fon Burg...

Nastavak na Studio B...

Šest medalja za matematičare iz Srbije

Izvor: Glas javnosti, 09.Maj.2011, 07:01

BEOGRAD - Na Balkanskoj matematičkoj olimipijadi u Rumuniji ekipa iz Srbije osvojila je šest medalja, odnosno tri srebrne i tri bronzane, objavljeno je na sajtu Matematičke gimnazije u Beogradu...Takmičenje je održano od 4. do 8. maja u Jaši u Rumuniji, a učenici Matematičke gimnazije u Beogradu...

Nastavak na Glas javnosti...

Učenici iz Srbije osvojili šest medalja

Izvor: TvojPortal.com, 09.Maj.2011

(press) Na 28. balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji, koja je održana od 4. do 8. maja u gradu Jaša, ekipa iz Srbije osvojila je šest medalja - tri srebrne i tri bronzane. . . Nakon novog međunarodnog uspeha, naši mladi matematičari danas stižu u Beograd. Učenici Matematičke gimnazije...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.