Izvor: N1 televizija, 27.Jan.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staro sajmište i dalje bez memorijalnog centra

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg nacističkog logora tokom Drugog svetskog rata, položeni su venci i odata je počast žrtvama. Ipak, ovaj dan ne može da prođe bez podsećanja da Beograd još uvek nema Memorijalni centar na tom mestu.

Izvor: N1

Mesto patnje i smrti - Staro sajmište u Beogradu - bio jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi.

Hiljade Jevreja, Roma, Srba, partizana i političkih protivnika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ovde je bilo zatočeno pre nego što su ih nacisti u "dušegupkama", kamionima sa smrtonosnim gasom, odvozili u masovne gobnice.

Jozef Žamboki u logor je doveden sa deset godina. Nije odmah shvatio kakvo je to mesto, pošto je najpre naišao na oca svog najboljeg druga.

"Kažem mama, mama, evo tu je čika Sendef, možda on zna gde ćemo biti smešteni. Ja dođem do njega i pitam ga: Čika Sendef, jel' znate gde ćemo biti, on mi kaže - vrati se nazad, gurno me je, ja nisam mogao da zamislim da čovek kog sam mislio da volim, družili se, sedeo sam mu u školi sa sinom, da se tako može promeniti, jedan čovek odjednom", priča za N1 Jozef.

Ubrzo je izgubio celu porodicu, koja je bila među sedam hiljada ubijenih Jevreja za samo nekoliko meseci.

Logor na Starom sajmištu bio je centar Holokausta u okupiranoj Srbiji, aktivan od oktobra 1941. do jula 1944.

Međunarodni dan Holokausta obeležava se i na ovom mestu, međutim, uprkos višegodišnjim obećanjima Memorijalnog centra još nema.

"Zalagaću se da se uvede ustanova "Spomen žrtve" kako bi se na institucionalan način izrazilo poštovanje prema stradanju i mučeništvu i negovalo sećanje na nevinu žrtvu Srba, Jevreja, Roma i drugih koji su stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Čelnici grada kažu da je nacrt zakona, kojim bi Staro sajmište postalo memorijalni centar, gotov, ali se i dalje ne zna kada će početi radovi.

"Ono što je naša ideja je da rešimo imovinsko-pravne odnose koji nisu lako rešivi na ovom mestu i da ovaj čitav kompleks pretvorimo u muzej u kome će postojati postavke, gde će deca i i istoričari moći da vide i pročitaju neke stvari o Drugom sve ratu", navodi Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda

Do tada kula sa koje su stražari osmatrali zatočene stoji kao nemi svedok jednog od najstrašnijih stradanja u istoriji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Staro sajmište: Nacrt gotov, ali radovi nikako da počnu

Izvor: N1 televizija, 27.Jan.2017

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg nacističkog logora tokom Drugog svetskog rata, položeni su venci i odata je počast žrtvama. Ipak, ovaj dan ne može da prođe bez podsećanja da Beograd još uvek nema Memorijalni centar na tom mestu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.