Starinski vez na novi način

Izvor: RTS, 23.Avg.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Starinski vez na novi način

Dunja Mrkonjić veze goblene, ali tom starom umeću dodaje lični pečat i moderniji izraz. Njeni radovi, koji su nastali iz hobija, sada joj donose i dodatnu zaradu.
Moglo bi se reći da 24-godišnja Dunja Mrkonjić oživljava staru tradiciju vezenja goblena, ali na jedan moderan način. Motivi nisu unapred određeni i ne postoje šeme, već ih ona sama smišlja, crta i posle prenosi na platno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vez je naučila kao srednjoškolka, dok je spremala kostim za nastup tradicionalne igre u baletskoj školi. Interesantno je da je taj ručni rad naučila od tate, a pre godinu dana pretvorila ga je u hobi koji joj donosi dodatnu zaradu.

Dunja kaže da je to opušta. "Interesantno je i kad počnem jedan rad, jedva čekam da ga završim. To me baš ispunjava."
Materijal za rad najčešće nabavlja u inostranstvu, jer je boljeg kvaliteta. Za jedan goblen potrebno joj je do 15 sati veza i najčešće ih pravi po narudžbini.
"Krenula sam prvo da radim neke radove za sebe, i onda su to videli prijatelji i poznanici, dopalo im se i poželeli su da imaju u svom vlasništvu, pa sam krenula da radim po njihovim željama."

Dunja je član pančevačkog Kulturno-umetničkog društva "Abrašević", pa joj je ljubav prema narodnoj tradiciji približila i stare ručne radove. Samo ih je na kreativan način prilagodila svojoj generaciji i savremenom dobu.
"Nisam baš viđala ovako nešto slično u Srbiji, ali ovaj način vezenja je dosta popularan u Evropi i u svetu", navodi Dunja Mrkonjić.
Radovi talentovane Pančevke mogu se videti na društvenim mrežama, a ona već sprema nešto novo, veselo i simpatično, kao i uvek.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.