Stanje u Srbiji stabilno, situacija pod kontrolom

Izvor: Studio B, 01.Mar.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje u Srbiji stabilno, situacija pod kontrolom

Situacija s migrantima na granicama Srbije je mirna i pod kontrolom, a situacija na makedonsko-grčkoj granici je mirna, ali zategnuta, kaže ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je podsetio da se na granici Grčke i Makeodnije nalazi 20 srpskih policajaca, koji tamo pomažu makedonskim kolegama u kontroli te granice, ali i migrantima da bezbedno prođu.

„Svi smo jako zabrinuti zbog velikoj broja migranata i izostanka jedinstvenog evropskog rešenja. Sve je ovo borba svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od zemalja kako da situaciju na svojim granicama i teritorijama održi što mirnijom i boljom, ali bez zajedničkih rešenja to neće biti moguće", naveo je Vulin u izjavi ovinarima u Privrednoj komori Srbije.

Ministar je kazao da u Beogradu danas razgovaraju predstavnici policija na veoma visokom nivou svih zemalja balkanske rute, i gosti iz Evropske komisije, kao i Holandije kao predsedavajuće EU, te da da se svi nadaju da će na tom sastanku doći do nekog dogovora.

Vulin je podsetio da Srbija nije ižvala niti će rešiti ovu krizu, kao i da od Srbije ne zavisi da li će primirje u Siriji potrajati, od čega zavisi da li će rasti broj migranata, niti od Srbije zavisi da li će Samit EU sa Turskom dati dobre rezultate.

„Ono što znamo jeste da naše teritorije kontrolišemo, da su sve bezbednosne službe stavljene na najviši stepen, da se vodi računa o bezbednosnti migranata i naše zemlje. Ono što je naša odgovornost biće urađeno, ono što nije do nas ne možemo da garantujemo", poručio je Vulin.

Upitan šta će Srbija da učini ako se kriza premesti sa grčko-makedonske, na srpsku granicu, Vulin je kazao da ćemo reagovati u skladu sa humanitarnim pravom i našim zakonom.

„Nekontrolisano kretanje nije dozvoljeno i neće biti, ali će svako ko ima pravo nastaviti kretanje i biti mu omogućen prolaz", zaključio je on.

 

Rebić: 1.000 migranata "zaglavljeno" u Srbiji

U Srbiji je trenutno "zaglavljeno" oko 1.000 migranata, dok na makedonsko-srpskoj granici na ulazak u našu zemlju čeka još isto toliko, izjavio je danas vršilac dužnosti Direktora policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić.

Rebić je, u obraćanju novinarima posle operativnog sastanka direktora policija i načelnika uprava granične policije Srbije, Holandije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, naveo i da oko 7.000 migranata čeka na grčko-makedonskoj granici, dok ih je mnogo više u Grčkoj, koji se kreću ka zapadnoj Evropi. 

Ističući da je jedan od zadataka današnjeg sastanka, na kojem nisu bili predstavnici policije Grčke i Nemačke, da se napravi takav protok kako bi se smanjio pritisak na grčko-makedonsku granicu, Rebić je poručio da Srbija neće podizati nikakve ograde već će štititi državnu granicu u skladu sa važećim propisima. 

Na pitanje o porastu broja migranata Rebić je rekao da na sastanku nije bilo reči o kvotama za prijem, ali da su predstavnici policija svih država balkanske rute svesni da je povećanje moguće i da te države mogu da podnesu veći protok. 

Prema Rebićevim rečima sastanak je održan kako bi se izvršila analiza primene sporazuma potpisanog 18. februara u Zagrebu kako bi se utvrdili eventualni problemi u njegovoj primeni. 

"Direktori policija su izašli sa zajedničkim predlogom održivih rešenja koji imaju u vidu specifičnosti situacije u kojima se nalaze migranti, ali imajući u vidu i ljudska prava u skladu sa međunarodnim propisima", rekao je Rebić. 

Ističući da je današnji sastanak bio samo operativnog karaktera, Rebić je naglasio da je postignut načelan dogovor o prihvatu migranata, transfernoj ruti, ali i tome da se obavezno garantuje poštovanje i transparetnost pristupa azilnoj proceduri u svim zemljama na ruti.

"Naš zadatak je da migrantima omogućimo nesmetano nesmetano kretanje u situaciji kada im pripada pravo na to, ali i da istovremeno sprečimo zloupotrebe mehanizma međunarodne zaštite", rekao je Rebić. 

Učesnici su se dogovorili da inteziviraju saradnu, kako u oblasti razmene informacija, tako i o daljem profilisanju osoba, zaključio je Rebić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rebić je dodao da nije zabeležen povećan broj pokušaja ilegalnog ulaska u Srbiju, kao i da je to rezultat primene svih zaključaka iz Zagreba, ali i veće saradnje sa bugarskom policijom, na čijoj granici je angažovan veći broj pripadnika policije.

"U Zagrebu je poslata jasna poruka migrantima da je jedina legitimna ruta na putu ka Evropi preko Đevđelije i Preševa", rekao je vršilac dužnosti Direktora policije MUP-a Srbije.

Generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Konrad Kogler izjavio je da policija te zemlje radi na tome da primeni sve mere dogovorene sredinom febuara u Zagrebu i da ostane u okviru 37.500 primljenih migranata.

"To znači da je potrebno da sarađujemo sa svim zemljama na balkanskoj ruti da se ne bi desilo da se stvori preveliki pritisak na svaku od tih zemalja. Za nas je važno da u ovaj proces uključimo i Grčku i Nemačku", istakao je Kogler.

Stefanović: Bićemo pouzdan partner na celoj migrantskoj ruti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Srbija daleko od najveće i najsnažnije zemlje na migrantskoj ruti, ali da je spremna da učestvuje u zajedničkom rešenju, kako bi se očuvala stabilnost.

Stefanović je, na sastanku direktora policija i načelnika uprava granične policije u Beogradu o upravljanju mešovitim migracionim tokovima, podsetio da je Srbija poslala određene snage u Makedoniju i da je spremna da, ako to bude potrebno kroz dogovor sa kolegama iz te zemlje, proširi to angažovanje.

Ministar je naveo da Srbija namerava da na čitavoj migrantskoj ruti bude pouzdan partner.

"Spremni smo da pomognemo i da uradimo sve što je neophodno da bismo obezbedili zajednički cilj, a to je da očuvamo stabilnost, da omogućimo migratorne tokove u skladu sa zakonima i potrebama migranta, ali i propisima koje smo zajednički doneli i u tom cilju useli da postigmoe zajedniocko rešenje o registraciji migrata, bilo da to radimo u Grčkoj,  Makedniji, Srbiji", rekao je Stefanović.

Ministar policije je rekao da Srbija veruje da je zajedničko rešenje bolje i povoljnije za sve države, jer će tražiti manje finansijskih sredstava, a povećati bezbednost i stabinost.

Podsetivši da je i na ministarskoj konferenciji u Beču nedavno bilo reči o migrantskoj krizi, gde je zaključeno da je saradnja neophodna, moguća i važna, Stefanović je rekao da se očekuje da to bude sprovedeno i na operativnom nivou.

Stefanović je rekao da je Srbija spremna da nastavi razgovore sa kolegama od Grčke do Nemačke i da namerava da na čitavoj migratornoj ruti bude pouzdan partner.

Navodeći da su migratorni tokovi u ovom trenutku nešto niži, Stefanović je rekao da očekuje da će se tokom godine pojačavati, te da je važno da sve zemlje budu spremne na to.

"Naš južni sused Makedonija pritisnuta je takvom vrstom migracija, njih pritiska Grčka koja sa južne strane šalje veliki broj migranta, a mi naše susede na zapadu i na severu, u zavisnosti kuda migrantorni tokovi idu. Zbog toga očekujemo da ćemo pronaći nekakvo rešenje na ovom sastanku", rekao je Stefanović.

On je dodao da se nada da će policije država zajedničkim delovanjem uspeti da očuvaju ono što imamo danas - dosta dobro očuvanu beznednost država, ali da se ujedno poveća brzina i mogućnost kooperacije.

"Potrebno je da postignemo usaglašavanje na takav način da bar nekoliko dana unapred svi znamo šta će ko preduzeti, jer jedino na takav način možemo da radimo zajednički, na uspešan način, a da niko nema problema, a pre svega građani", rekao je Stefanović.

On je dodao da je Srbija spremna da zajednički dolazi do svakog rešenja, ne samo za migrantsku krizu već i za druge policijske poslove.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.