Stanje nakon razmene zatvorenika - žalosno

Izvor: B92, 09.Dec.2022, 11:44

Stanje nakon razmene zatvorenika - žalosno

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da razmena Rusa Viktora Buta i Amerikanke Britni Grajner ne znači i korak u pravcu izlaska iz krize Rusije i SAD.

On je dodao da su se pregovori Rusije i SAD ticali isključivo teme razmene zatvorenika i naglasio da odnosi Moskve i Vašingtona, kao i pre, ostaju u žalosnom stanju.

Prema njegovim rečima, razmenom dvoje zatvorenika bavile su se specijalne službe SAD i Rusije.

"Apsolutno nema nikakvih mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nešto otkrije. Ovim su se bavile specijalne službe dve zemlje. Najvažnije je to što se državljanin Rusije koji je potpuno nezakonito proveo 14 godina, faktički, u američkom zatvoru - vratio u otadžbinu“, istakao je Peskov u intervjuu za "Izvestija".

Portparol je dodao da lekari još uvek utvrđuju zdravstveno stanje Viktora Buta i poželeo mu brz oporavak.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je 08.12. na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog "namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu". But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peskov: Razmena trgovca oružjem za košarkašicu nije prekretnica u odnosima Rusije i Amerike

Izvor: Blic, 09.Dec.2022

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da razmena trgovca oružjem Viktora Buta za košarkašicu Britni Grajner ne pretstavljaju prekretnicu u okončanju krize u odnosima između Rusije i SAD i ocenio je da su odnosi i dalje u "žalosnom stanju".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.