Izvor: B92, 10.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišić u sredu u Hagu, Lilić doputovao da svedoči

Hag -- Kako saznaje B92, bivši šef Resora drzavne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić u sredu će biti prebačen iz Beograda u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Ševeningenu. Stanišić je na zajedničkoj optužnici sa nekadašnjim komandantom "Crvenih beretki" Frankom Simatovićem - Frenkijem, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995 godine. Simatović je u Hag stigao 30. maja, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom odbacio je krivicu po svim tačkama optužnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 takodje saznaje da je u Hag u utoprak doputovao bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, koji bi u narednih nekoliko dana trebalo da se pojavi kao svedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću. Lilić je ovih dana oslobodjen čuvanja državne i vojne tajne, a kao svedok tužilaštva u sudnici će se pojaviti na osnovu obavezujućeg naloga koji je izdalo sudsko veće. Na sudjenju Slobodanu Miloševiću iskaz je u uotorak započeo zaštićeni svedok C-17, koji je govorio o zločinima koje su u BiH počinili pripadnici "crvenih beretki" i Šešeljevih četničkih dobrovoljaca, izveštava iz Haga novinar B92 Miodrag Vidić.

Prema navodima svedoka C-17, za koga se može zaključiti da je tokom rata u Bosni postao pripadnik "Crvenih beretki", pripadnici ove jedinice su zajedno sa četnicima Vojislava Šešelja, učestvovali u ubijanju civila na području Mostara u leto 1992. godine. "Došao sam da svedočim zato što sam video kako su ubijani ljudi sa kojima sam odrastao, samo zato što su druge nacionalnosti", rekao je C-17, ispričavši da je nakon povlačenja JNA iz Mostara posmatrao masakr muslimanskih civila na obali Neretve "pištoljima, puškama i nozevima", u čemu su se posebno isticali izvesni "Pera Divljak", pripadnik "crvenih beretki" i "šešeljevac" sa nadimkom "Vranjanac". Prema rečima svedoka, nekoliko desetina pripadnika "crvenih beretki" i daleko više Šešeljevih četnika i "Belih orlova" bilo je 1992. stacionirano u kampu Buna, nadomak Mostara. U kamp je jednom prilikom došao i general JNA Momčilo Perišić, koji je obučen u maskirnu uniformu "sa kapije počeo da vrišti: 'Ko vas je poslao ovde'". Od prisutnih pripadnika "crvenih beretki" dobio je odgovor da to zna Franko Simatović-Frenki. Mostar su, prema rečima svedoka, osvojile paravojne jedinice, uz podršku 63. padobranske brigade JNA, a nakon odluke o njenom povlačenju iz BiH, Perišić je na aerodromu održao govor u kojem je naveo da se "Mostar menja za Doboj i Derventu", da je to politička odluka sa kojom on nema ništa i da oružje i opremu ostavlja onima koji ostaju u BiH, a to su, kako je naveo C-17, bile "crvene beretke" i paravojska.

Svedok je naveo da je Franka Simatovića-Frenkija video prvi put u leto 1992. godine u kampu "crvenih beretki" na Boračkom jezeru u Hercegovini, gde su lokalni mladići obučavani za borbu u toj jedinici. "Stigao je helikopterom i održao patriotski šund govor, a potom je novopridošlim članovima podelio pištolje CZ 99", rekao je svedok. Prenoseći svoja saznanja o kampovima "Crvenih beretki" na Fruškoj Gori i na Mitrovcu na Tari, C-17 je naveo da je medju komandantima ove jednice po brutalnosti posebno bio poznat izvesni "Žika Crnogorac" za koga bi se moglo reći da je bio "zver u ljudskom obliku". "U svako doba mogao je da izvede bilo koga od "crvenih beretki" iz bilo kog kampa te jedinice", rekao je C-17, koji svedočenje nastavlja u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.